Pogledajte kako izgleda nogometni hram na kojem će Zmajevi igrati protiv Austrije

0

Nogometna reprezentacija BiH večeras od 20:30 sati igra prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Austrije na stadionu Ernst Happel u Beču. Radi se o zaista lijepom nogometnom zdanju na kojem je uvijek sjajna nogometna atmosfera, prenosi portal Klix.

Stadion Ernst Happel se nalazi u Beču i najveći je stadion u Austriji. Izgrađen je između 1929. i 1931. godine za potrebe Druge radničke olimpijade, a dizajnirao ga je njemački arhitekt Otto Ernst Schweizer. Do 1992. godine se zvao Praterstadion, a bio je poznat i kao Wiener Stadion. Njegovo ime je promijenjeno 1992. godine nakon smrti Ernsta Happela, legendarnog austrijskog nogometaša i trenera te sad nosi ime u njegovu čast.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na ovom stadionu je odigrano osam utakmica Evropskog prvenstva 2008. godine uključujući i finale u kojem je Španija pobijedila Njemačku.

Kapacitet stadiona iznosi 55.665 mjesta, a dimenzije terena su 105×68 metara. Dom je reprezentacije Austrije i bečkog Rapida, a na njemu svoje evropske utakmice igra i bečka Austria.

Osim nogometa, na ovom stadionu se održavaju i druga sportska takmičenja uključujući atletiku, biciklizam i tenis.

Godine 2011. je na stadionu Ernst Happel održano 4. svjetsko prvenstvo u američkom nogometu, kada su SAD pobijedile Kanadu pred 20.000 gledatelja. Tri godine kasnije su odigrane tri utakmice 13. evropskog prvenstva u američkom nogometu.

Oko stadiona su sportski centri, kao i ispod njega.

Izvor: Klix.ba