Pogledajte fotografiju zbog koje je pokrenuta istraga u BiH !

Nakon reakcije jednog broja građana na fotografiju objavljenu na Facebook profilu osobe inicijala S. P., na kojoj je evidentno prisustvo nekoliko pojedinaca u svečanoj vojnoj uniformi Oružanih snaga BiH na skupu sa osobama koje su nosile uniforme i obilježja nepoznatog porijekla, ministar odbrane BiH izdao je naredbu Generalnom inspektoratu da prikupi detaljne informacije o tom događaju. 

Naime, fotografija je nastala u Banja Luci gdje se održavala utrka za časni krst na Vrbasu povodom Bogojavljenja, a što je Puhalo komentirao na sljedeći način: “Četnici i Vojska BiH zajedno juče u Banjaluci, MIR I LJUBAV!!!”

O navedenom događaju upoznati su nadležni organi Ministarstva odbrane i OS BiH i u toku su aktivnosti na njegovom rasvjetljavanju, u cilju sprečavanja špekulacija i zloupotreba bilo koje vrste, koje se mogu dovesti u vezu sa OS BiH.

“Želimo ustanoviti da li je bilo propusta ili zloupotrebe bilo kakve vrste pripadnika Oružanih snaga u ovome slučaju”, kazala je za Klix.ba Uma Sinanović, glasnogovornica Oružanih snaga BiH.

SABNORBiH ističe da ovo predstavlja grubu zloupotrebu Oružanih snaga BiH

”Pogotovo je za osudu činjenica da se pripadnici Četničkog ravnogorskog pokreta pojavljuju na istom mjestu sa onima koji nose obilježja države BiH, koja je oduvijek bila država za sve njene građane, a ne samo za one koji zagovaraju čiste etničke teritorije na kojima će živjeti pripadnici samo jednog naroda.Ukoliko se najavljenom istragom Ministarstva odbrane BiH pokaže da je tokom protokola ove vjerske manifestacije bilo propusta koji su doveli do incidenta, SDP BiH će od ministarstva tražiti da se akteri događaja adekvatno kazne, kako se ovakve situacije više ne bi dešavale”, saopćeno je danas iz Centra za informisanje SDP-a.

Reagovao je i Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR BiH) izražava oštar protest Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) povodom prisustva pripadnika OSBiH na procesiji u Banjoj Luci u ponedjeljak, 19. januara.

10941872_1018064544888697_2478332101485421960_n

” Tom prilikom su oficiri i podoficiri OSBiH u svečanim, službenim uniformama prisustvovali mimohodu povodom praznika Bogojavljenja, zajedno, preciznije rečeno, u prvom redu s pripadnicima četničkog ravnogorskog pokreta, koji su, također, bili u svojim svečanim uniformama ”, navodi SABNORBiH u saopćenju za javnost.

SABNORBiH ističe da ovo predstavlja grubu zloupotrebu Oružanih snaga BiH, “jer su se njeni aktivni pripadnici našli zajedno s pripadnicima jednog pokreta koji je u historiografiji označen kao fašistički”.

Sporna fotografija koju je objavio S.P. nastala je, kako saznajemo, jučer tokom obilježavanja praznika Bogojavljenja u Banjoj Luci.

Možda vam se svidi

Comments are closed.