‘Poginuti u Kaknju nikada lakše’: Nadležni spavaju

Naslov našeg današnjeg teksta naravno je sarkastičan, ali jako ozbiljna stvar koja učesnike u cestovnom saobraćaju može koštati života.

U proteklih nekoliko dana, po masovnoj dojavi građana, kroz naš grad saobraćaju teretna vozila koja prevoze materijal  čiji dijelovi svojim obimom i težinom zbog neadekvatne zaštite životno ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju.

O čemu govorimo najbolje svjedoče fotografije koje prilažemo u ovom tekstu.

Kakanj-X

Šta kaže Zakon?

Ne treba biti mnogo pametan da bi se uočila opasnost ukoliko vozite iza jednog ovakvog transportnog vozila.

Većina onih koji su našli se u ovoj situaciji u proteklih nekoliko dana saobraćajući kroz naš grad pokušavali su održavati odstojanje od istog, jer preticanjem također postoji opasnost da dođe do izlijetanja kamena iz teretnog vozila zbog neadekvatne zaštite.

Prema dostupnoj elektronskoj verziji izvoda iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini („Sl. glasnik BiH“ br. 6/06) u Članu 127. koji govori o teretu vozila, izmeđuostalog u tački 2. se kaže:

Teret na vozilu treba biti tako raspoređen i, prema potrebi, pričvršćen i pokriven da:

  1. ne ugrožava sigurnost učesnika u saobraćaju, i ne nanosi štetu putu i objektima na putu;
  2. ne umanjuje u većoj mjeri stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom;
  3. ne umanjuje vozaču preglednost puta;
  4. ne stvara suvišnu buku i ne rasipa se po putu;
  5. ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske tablice i druge propisane oznake na vozilu.

 

Kakanj-X

U prvom navodu je jasno vidljivo da se teret prevozi, što je najveće iznenađenje, kroz gradsku jezgru bez da je pokriven na način da ne ugrožava sigurnost učesnika u saobraćaju, i ne nanosi štetu i objektima na putu.

Nadamo se da do trenutka pisanja i objave ovog teksta niko od građana nije pretrpio veću štetu, te da se završilo samo na „strahu“.

Nadamo se da će nadležni promtno djelovati.

 

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply