Podzemna fabrika: Kako izgledaju ilegalne laboratorije za proizvodnju cigareta

U februaru ove godine, upravo prije proglašenja pandemije virusa COVID-19, španska policija je pronašla podzemnu fabriku ilegalnih cigareta, jedinu pronađenu takve vrste na teritoriji EU.

Ova akcija, zajednički rad španije policije, Europola i policijskih snaga nekoliko EU država, rezultirala je otkrivanjem i hapšenjem odgovornih, te zaplijenom, između ostalog, i preko 3 miliona ilegalno proizvedenih cigareta. Ilegalna fabrika, u kojoj su se proizvodile cigarete, ali i droga, sadržavala je kompletnu proizvodnu liniju, od mašina za rezanje duhana, do mašina za pakovanje cigareta u kutije i naljepnica, i sve to četiri metra ispod zemlje.

Policijski službenici su ostali zaprepašteni „proizvodnim“ uvjetim u podzemnoj fabrici, u kojoj su se nalazili i kreveti za spavanje, jer su radnici koji su radili na prozvodnji cigareta tu i živjeli.

Radnici, njih šest u svakoj smjeni, bili su prisiljeni raditi u izuzetno opasnim i otrovnim uvjetima. Kriminalci su vezali oči radnicima kada su ih vodili ka i iz fabrike, u kojoj bi boravili po dvije sedmice.

Iako su bili plaćeni za svoj rad, radnicima je bio zabranjen bilo kakav kontakt s vanjskim svijetom.

Zaključani četiri metra ispod zemlje, nije im bilo dozvoljeno da sami napuste fabriku, niti su imali osiguranu bilo kakvu zaštitu.

Nađeni su zapečačeni četiri metra ispod zemlje, kako se guše, jer su im zalihe kisika bile pri kraju. Iako su lupali o krov podzemnog bunkera, policijske snage ih nisu mogle čuti, jer je fabrika bila izuzetno dobro zvučno izolirana.

Svaki sat, ova fabrika je proizvodila najmanje 3,500 cigareta. I dok su vođe ovog kriminalnog lanca živjele u luksuzu na španskoj obali, ovi radnici su živjeli u poluropskom položaju.

U ovoj akciji učestvovao je i Europol, a njihova upozorenja imaju posebnu težinu jer ukazuju na stepen organiziranosti, ali i štetnosti.

Upravo tim povodom iz ove organizacije upozorili su da ovako proizvedene cigarete, u nehigijenskim uvjetima i sa komponentama niske kvalitete, te često i toksičnim, sadrže kombinaciju štetnih sastojaka višestruko više od dozvoljene, a posljedice su uvijek porazne po zdravlje pušača, a u nekim slučajevima i fatalne.

Nelegalna proizvodnja i prodaja duhana i duhanskih prerađevina je posao danas vrijedan nekoliko milijardi dolara, koji podstiče organizirani kriminal i korupciju, uskraćujući državama novac od poreza, a samim tim društvima mogućnosti i sredstva za unapređenje i razvoj.

Uz to, rast ovog tržišta ogroman je problem za javno zdravlje, jer gotovo 100% cigareta ili duhana koji nastaje u nekontroliranim uslovima su napravljeni od ili obogaćeni toksičnim komponentama.

Neke od ilegalno proizvedenih cigareta u improviziranim laboratorijama poput ove sadrže i do 500% veću koncentraciju hemikalija koja mogu izazvati kancer.

Naročitu opasnost u ovim cigaretama predstavlja nedostatak tvari koja omogućava da se cigareta sama od sebe ugasi, ukoliko se ne puši.

Pušenje, koje je samo po sebi opasno, postaje to još više ukoliko se radi o ilegalnom duhanu i duhanskim prerađevinama.

Svaka ilegalno proizvedena paklica cigareta znači jačanje organiziranog kriminala i osiguranje da hiljade ljudi, koji proizvode takve cigarete, ostaju u poluropskom položaju, dok za one hiljade ljudi koje ih konzumiraju znači ogromne rizike i kocku sa sopstvenim zdravljem.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply