Poduzetnik iz Lopara koristi lokalne resurse za uspješan poslovni model

Da je ljubav prema rodnom kraju izuzetna i nemjerljiva potvrđuje priča dvadesetšestogodišnjeg Nedjeljka Bojkića iz sela Jablanica pored Lopara. Za razliku od mnogih mladih ljudi koji sanjaju o odlasku u inostranstvo, ovaj mladi farmer odlučio je da ne napušta rodno selo i imanje i da ostane u svom rodnom selu te osnuje uspješan biznis zasnovan na lokalnim resursima.

“KPG Bojkić trenutno broji 40 grla odnosno krava. Nekoliko njih su steone, a ostale su krave muzare. Dnevni prosjek mlijeka po jednoj kravi je 20 litara. Planiram da u ovoj godini povećam stočni fond na ukupno 60 grla“ ističe ovaj mladi preduzetnik, koji se stočarstvom bavi od svoje sedamnaeste godine.

Nedjeljko je jedno vrijeme radio u struci kao veterinar, ali je posao napustio kako bi se posvetio vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu. Kaže, u drugom gradu bi morao da krene od samog početka, a u Jablanici je imao na raspolaganju lokalne resurse i zemlju za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja.

“Radi što niko ne radi – to je bila moja zvijezda vodilja kada sam odlučio da radim ovaj posao. Veterinar sam po zanimanju, te je naredni korak nakon obrazovanja i sticanja diplome, bio da imam svoju vlastitu farmu. Cilj mi je bio da imam najveću farmu i proizvodnju mlijeka na ovom području, što sam već uspio”, ponosan je Nedjeljko na činjenicu da je primjer uspješnog preduzetnika mlađim generacijama na Majevici.

Prilikom razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa, Nedjeljko je saznao za priliku za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su u 2018. godini na području opštine Lopare zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Opština Lopare. Zahvaljujući finansijskoj podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Nedjeljko je izvršio nabavku mašina i unaprijedio produktivnost na imanju.

Bojkići sami proizvode i svu hranu za stoku, jer žele da krave dobijaju najkvalitetniju silažu, lucerku i koncentrat. Trenutno obrađuju 50 hektara zemlje.

“Za dobro i kvalitetno mlijeko, najvažnija je pravilna ishrana. Isto kao što je ljudima potreban redovan i zdrav obrok, isto je i sa životinjama. Sami proizvodimo hranu za stoku, pravimo koncentrat, a kupujemo samo minerale, vitamine i suncokretovu sačmu”, ističe Nedjeljko.

Dnevna briga za stoku u jutarnjim i večernjim satima je Nedjeljkova svakodnevica, a sa obavezama mu najviše pomaže otac. Podrška porodice ne izostaje ni kada su ostali ukućani u pitanju.

“Svoj sam na svome i koliko radim toliko i imam. Svi koji rade mogu da budu zadovoljni. Posla ima i uz dobru organizaciju može se sve stići. Na imanju radimo otac, majka, brat, sestra i ja. U toku sezone angažujemo još radnika. Bez truda i ulaganja nema ni dobiti”, kaže nam ovaj mladi preduzetnik.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply