‘Podržimo majke u dojenju – bilo kada, bilo gdje’

Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. augusta, a ove godine tema je „Podržimo majke u dojenju – bilo kada, bilo gdje“.Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, dojenje je najbolji način pružanja potrebnih hranjivih tvari dojenčadi te je zdravo za majku i za bebu.

– Dojenje pomaže bržem vraćanju maternice u stanje prije porođaja i smanjuje postporođajno krvarenje, pojavu raka dojke, grlića maternice i jajnika, osteoporozu, postporođajnu depresiju, a pomaže i bržem gubitku kilograma dobijenih tokom trudnoće – rečeno je Feni iz Zavoda.

Majčino mlijeko štiti bebu tokom cijelog života od alergije i smanjuje vjerovatnoću pojave anemije, respiratornih i drugih infekcija, upala uha, bakterijskog meningitisa, žutice, astme, dijabetesa, prevelike tjelesne težine i povećanog pritiska, mogućnost karijesa i pomaže razvoju usne šupljine i vilice, dojenje smiruje i tješi, pomaže uklanjanju boli, uspavljivanju djeteta, a blizak kontakt s kožom majke doprinosi boljoj povezanosti i optimalnom emocionalnom razvoju.

WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a (International Children’s Emergency Fund) promoviraju dojenje da bi dobili zdravstvene prednosti, ispunili sve vitalne hranjive tvari, potaknuli majku na zdravi rast i razvoj djeteta da bi ih zaštitili od smrtonosnih zdravstvenih problema i bolesti, uključujući neonatalnu žuticu, upalu pluća, kolere i još mnogo toga, rečeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Dojenje u velikoj mjeri podržavaju i Svjetska zdravstvena organizacija i Američka akademija pedijatrije (AAP) te pedijatri širom svijeta kao aktivnost za promicanje zdravog života za majku i za bebu. Preporučljivo je svim majkama da doje u prvoj polovini prve godine života svog novorođenčeta – naglašeno je.

Preporučuju isključivo dojenje novorođenčadi do šest mjeseci, a nastavak dojenja uz dodatak dohrane do dvije godine.Savjetovanja od drugih dojilja može biti koristan i iznimno produktivan pristup širenju poruke kampanje za dojenje većem broju majki u kraćem razdoblju.

Možda vam se svidi

Leave A Reply