Podjela 5+5+5 i jedno zajedničko ministarstvo: Čović načelno prihvatio prijedlog, večeras konačan dogovor?

U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak zamjenika predsjednika SDA i lidera HDZ BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, javlja NAP.

Prema ranijem dogovoru, Izetbegović je upoznao Čovića sa prijedlogom raspodjele ministarskih pozicija u Vladi FBiH koji je sačinio u nedjelju na sastanku sa liderom Demokratske fronte Željkom Komšićem.

Prijedlog podjele je 5+5+5 i jedno zajedničko ministarstvo SDA-DF. Kako saznaje Oslobođenje, radi se o Minsuatrstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kako je rekao Izetbegović, Čović je načelno prihvatio prijedlog.

Lider HDZBIH Dragan Čović kazao je novinarima napuštajući zgradu Predsjedništva BiH da će se vratiti u 16 sati kada će definitivno biti održan sastanak triju stranaka.

-Održao sam sa sastanak sa Izetbegovićem i moram priznati, malo mi je maglovito to što su dogovorili on i Željko Komšić, ali sam u načelu pristao da ćemo večeras dati konačan odgovor javnosti i vama da li imamo uspostavljenu vlast ili nema ništa od ove koalicije, pojasnio je Čović.

Upitan da li je riječ o dogovoru 5+5+5 i 1 zajedničko ministarstvo Čović je kazao:

-A šta to znači? I meni to baš nije jasno i sve je to tako tajnovito i u magli. Iznio sam vrlo jasan stav i to sam Izetbegoviću rekao kao konačan stav”, rekao je Čović i dodao da će se “ponovo naći za sat vremena i večeras završiti s razgovorima”.

Predsjednik HDZ-a je rekao da je stav njegove partije da u vezi nekih mjesta ne bi moglo biti rasprave, dok se o drugim može praviti kompromis.

“Igramo se resorima. Sigurno će biti još komentara. Vjerujem da će se rasprava večeras nastaviti. Večeras bismo trebali javnosti kazati šta želimo. Hoćemo li napraviti vlast odmah ili od te vlast i partnera nema ništa. To ćemo večeras imati 99 posto”, rekao je Čović, javlja Anadolija.

Možda vam se svidi

Comments are closed.