Podivljala masa iz zatvora izvukla silovatelja i tukla ga do smrti (VIDEO)

Uzimajući u pravdu u svoje ruke, podivljala masa građana probila se u četvrtak u Centralni zatvor u indijskom gradu Dimapuru, otela muškarca optuženog za višestruko silovanje studentice te ga pretukla do smrti, gađala kamenjem i vukla po gradskim ulicama. Prema javljanju lokalnih medija, muškarac je preminuo tokom linča.

Zastrašujući napad na muškarca, koji u tome trenutku još uvijek nije bio okrivljen za silovanje, dolazi u vrijeme snažne ljutnje javnosti zbog velikog broja seksualnih zločina u Indiji.

indija-linc3Ubijeni je muškarac, javlja The Indian Express, identificiran kako 35-godišnji prodavač polovnih automobila koji je 24. februara ove godine navodno silovao studenticu s lokalnog fakulteta za žene. Uhapšen je dan kasnije.

“Masovni protesti protiv silovanja održani su jutros u Dimapuru nakon čega su studenti i podivljala gomila na silu ušli u okružni zatvor, savladali osiguranje te izvukli optuženog iz ćelije”, saopštile su indijske informativne agencije.

Prema njihovim navodima, gomila je srušila dvoje sigurnosnih vrata prije nego što su muškarca oteli i odvukli do gradskog tornja sa satom. Uz to, građani su zapalili kuće i prodavnice u kojima je osumnjičeni za silovanje vodio poslove.

Nekoliko je ljudi povriješeno kada je policija palicama i vatrenim oružjem pokušala smiriti situaciju, međutim, na kraju su “deblji kraj” izvukli policajci jer ih je masa zasipala salvom kamenja. Policija je kasnije uklonila muškarčev leš.

“Situacija je vrlo napeta. Dajemo sve od sebe kako bi vratili mir”, izjavio je Meren Jamir, upravitelj lokalne policije.

Indija se već sada nalazi na udaru javnosti zbog kontroverze nastale nakon što su vlasti zabranile emitiranje dokumentarca o grupnom silovanju studentice u decembru 2012. godine. Incident, koji je izazvao šok u zemlji i svijetu, naglasio je zastrašujuće visoku stopu nasilja nad ženama u Indiji.

Indijska je vlada od YouTubea zatražila da se onemogući pristup dokumentarcu navodeći kako je objavom prekršen dogovor s filmašem. No, otac žrtve grupnog silovanja pozvao je sve sunarodnjake da pogledaju sporni film u kojem ubice njegove kćeri nju okrivljuju za sve jer je “bila vani po noći”.

“Kćer Indije”, kako se zove dokumentarac, opisan je kao “gorka istina” zbog brojnih izjava silovatelja Mukesha Singha, koji se sada nalazi na čekanju za smrtnu kaznu.

indija-linc2Film je snimio nagrađivana Britanka Leslee Udwin i trebao je biti emitiran na BBC-u te indijskom informativnom kanalu NDTV-a na Međunarodni dan žena. No, kako je NDTV-u zabranjeno emitiranje BBC je dokumentarac objavio u srijedu.

“Iako smo tražili da se dokumentarac ne objavi, BBC je to ipak učinio. Istražit ćemo slučaj, a Ministarstvo unutarnjih poslova će poduzeti potrebne korake. Prekršeni su uvjeti dogovora stoga će biti protumjera. Više neću komentirati”, izjavio je u četvrtak indijski ministar unutarnjih poslova Rajnath Singh.

Dokumentarac u trajanju od sat vremena objavljen je na BBC Fouru i vjeruje se kako ga je preko interneta gledalo mnoštvo Indijaca. Roditelji žrtve grupnog silovanja podržali su film navodeći kako su izjave silovatelja morale biti objavljena jer, nažalost, još uvijek izražavaju mišljenje brojnih ljudi.

“Svi trebaju pogledati film. Ako silovatelj može tako pričati u zatvoru, zamislite samo što je govorio dok je bio na slobodi” upitao se otac žrtve.

Mukesh Singh bio je jedan od petorice muškaraca okrivljenih za silovanje i ubistvo studentice fizioterapije koju su namamili na autobus zajedno s prijateljem, u decembru 2012. Kada su djevojke ušle u bus, vozač Singh, njegov brat Ram, trening instruktor Vinay Sharma (20), čistač buseva Akshay Thakur (28), prodavač voća Pawan Gupta (19) i još jedan neimenovani tinejdžer započeli su napad.

Pretukli su njenog prijatelja te počeli zlostavljati djevojku. Penetrirali su je sa štapom što je uzrokovalo unutarnje krvarenje i, na kraju smrt. Umrla je dvije sedmice kasnije zbog teških povreda abdomena, genitalija i unutrašnjih organa. Njena je smrt uzrokovala masovne prosvjede i dovela do ubrzanog suđenja i strožih kazni za silovanje.

Usprkos tome, brojni Indijci i dalje vjeruju kako žene moraju biti podređene muškarcima što najbolje ilustriraju izjave okrivljenog Singha koji je za dokumentarac rekao kako bi djevojka još bila živa da se nije bunila, prenosi Jutarnji list.

“Kada ju siluju, žena se ne bi trebala boriti. Trebala bi biti tiho i dopustiti silovanje. Nakon što bi je “potrošili” ostavili bi je na ulici i samo malo udarili njenog prijatelja. Ne možete pljesnuti jednom rukom, potrebne su vam dvije. A i pristojne djevojke nisu vani u devet sati navečer. Djevojka je odgovorna za silovanje više od muškarca jer žene i muškarci nisu jednaki. Kućni poslovi su za žene, a ne noćno divljanje po disko barovima ili nošenje krive odjeće. Oko 20 posto djevojka je dobro”, rekao je Singh.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.