Podignuta optužnica zbog korupcije protiv 11 carinskih službenika

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv 11 carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), koji se terete za koruptivna kaznena djela, zlouporabu položaja ili ovlasti i sticanje protuzakonite imovinske koristi.

Optuženi su carinski službenici UIOBIH koji su bili angažirani na carinskim pregledima putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz uporabu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć  i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su u skladu sa zakonom, prikupljeni videosnimci inkriminirajućih kaznenih djela, koja su vršena u prostorima aerodroma, koji nisu obuhvaćene standardnim videonadzorom.

Optuženi carinski službenici terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, duži vremenski period, zlouporabili službeni položaj i ovlaštenja koja su im data u vršenju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH, sticali nezakonitu imovinsku korist, omogućavajući osobama povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe, u zamjenu za darove u novcu ili drugim oblicima koristi.

Na ovaj način, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist a Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Ovom optužnicom optuženi su Šef Carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom prometu i carinici, dakle optužena je cjelokupna postava cariniskih službenika koji su radili na putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala a u svezi sa kaznenim djelima, zlouporabe položaja ili ovlasti i kaznenim djelima primanja dara ili drugih oblika koristi.

 Ova optužnica, pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH da se zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama naše zemlje, bori protiv svih oblika korupcije, a naročito protiv koruptivnih pojava u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija.

Uz optužnicu, Tužiteljstvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56  svjedoka i stručnih vještaka.

 Optuženi su:  

1.Sadiković Vehid, zv.“Vaha“, rođen 1959. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo.

2.Lončar Zoran, zv.“Zoka“, rođen 1952. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

3.Mašetić Mensur, zv. „Menso“, rođen 1952. godine u Gornjem Vakufu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

4.Taufik Šemdin, zv. „Tafko“, rođen 1973. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao vođa smjene u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

5.Keč Maid, rođen 1964. godine u Bijeljini, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

6.Tešić Branka, zv. „Brankica“ i „Brana“, rođena 1956. godine, državljanka BiH, uposlena kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

7. Hanjalić Muhamed, zv.“Hamo“, rođen 1961. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

8. Čaušević Emir, rođen 1973. godine u Vitezu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

9. Hadžifejzović Zijad, zv.“Zijo“, rođen 1977. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

10. Burnazović Damir, rođen 1974. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen kao carinik u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo

11.Dudo Damir, rođen 1972. godine u Sarajevu, državljanin BiH, uposlen u Sektoru za spriječavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UIO BiH

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na  potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. (FENA)

Možda vam se svidi

Leave A Reply