Počinje nova školska godina, u ZDK nastavu će pohađati 43.760 učenika

Nova školska 2017/2018. godina je počela danas, 4. septembra 2017. godine, u svih deset kantona u Federaciji BiH.

U Zeničko-dobojskom kantonu je nakon ljetnog raspusta u ukupno 60 osnovnih škola upisano 30.919 učenika, dok je u 31 srednju školu upisano 12.841 učenika, bez općina Žepče i Usora.

U prvi razred osnovnih škola na području kantona je upisano 156 učenika više nego prošle godine, dok je u srednjim školama u prvi razred upisano 188 učenika manje.

“Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton broj upisane djece u osnovu i srednju školu je i ove godine u okviru prosjeka i ovaj podatak nije alarmantan”, izjavila je za Radio Zenit Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Prvo polugodište trajat će do 29. decembra, a od ove godine će se primjenjivati i novi Zakon o srednjoj školi, a između ostalog proljetni raspust će biti posljednja sedmica mjeseca marta.

U Republici Srpskoj nastava u osnovnim i srednjim školama počela je u petak, 1. septembra 2017. godine.

U većem djelu naše zemlje, danas počinje nova školska godina i očekuje se veliki broj djece na saobraćajnicama. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola. Podsjećamo da je brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h.

Roditelji, ako vozite svoju djecu do škole, ne zaboravite VEŽITE ih sigurnosnim pojasevima. Djeca visine do 150 cm moraju sjediti na podmetaču (boosteru) kako im pojas ne bi prelazio preko lica. ZABRANJENO je djeci mlađoj od 12 godina da sjede na suvozačkom sjedištu. Đaci, pratite i poštujte saobraćajnu signalizaciju, tačnije semafore i pješačke prelaze.

Možda vam se svidi

Leave A Reply