POČEO VELIKI PROTEST, TRG ISPUNILE HILJADE UČITELJA IZ CIJELE HRVATSKE

0

Ovo što Vlada radi je perverzija, došli smo ovdje reći da je toga dosta

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

‘Čekamo tramvaj, a tramvaja nema’, riječi su kojima je sindikalistica Ana Tuškan započela prosvjed ‘Hrvatska mora bolje’ na Trgu bana Julačića gdje se okupilo veliki broj prosvjednika o čemu svjedoče fotografije.

Učitelji su napunili cijeli Trg, došli su iz cijele Hrvatske – od Cavtata, Istre, Međimurja i Slavonije.

Jagoda Brlobuš iz zagrebačke 13. Gimnazije kaže kako Konvencija o pravima djeteta kaže da dijete ima pravo na obrazovanje, ali da onda trebaju imati i smirene i podmirene učitelje koji će im to omogućiti. – Ovo što ova Vlada radi je perverzija i mi smo došli reći da je dosta – kaže Brlobuš.

Uz prigodne pjesme prosvjednici na Trgu bana Jelačića čekaju 12.05 i službeni početak prosvjeda. Puštaju se pjesme ‘Budi ponos, ‘Pokreni se’ (Majke), Vangelisova naslovna tema iz filma ‘Vatrene kočije’, Gibonnijeva ‘Ovo mi je škola’, ‘Himna generacije’ Dubioze kolektiv i druge.
Premijer Andrej Plenković komentirao je danas, među ostalim, štrajk učitelja koji traje više od mjesec dana, odnosno pregovore koje Vlada vodi sa sindikatima.

– Dijalog je stalan, dijalog će biti i danas popodne, nakon prosvjeda. Apeliram na sindikate, na vođe sindikata, da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je bilo pitanje jesmo li čuli poruku, jesmo. Jesmo li povećali plaće u dosadašnjem mandatu? Jesmo. Hoćemo li je povećati za 6 posto? Hoćemo. Hoće li porasti plaća za 18,3 posto? Hoće”, rekao je Plenković,piše Jutarnji

Upitan je i očekuje li ovaj tjedan završetak štrajka u školama.