Počeo vanredni kongres SDP-a, delegati biraju novog predsjednika stranke

Vanredni kongres Socijaldemokratske partije (SDP BiH) počeo je u zgradi PS BiH, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Pristuno je više od 560 delegata koji će birati novo stranačko rukovodstvo.

Pet je kandidata za predsjednika SDP-a BiH: Nermin Nikšić, Selim Bešlagić, Besima Borić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović.

Hercegovački članovi SDP-a kao i sarajevski prema izvorima iz ove stranke podršku će dati Nerminu Nikšiću, dok tuzlanski dio SDP-a podržava Bešlagića.

Nermin Nikšić, koji se novinaraima kratko obratio prije početka kongresa kazao je da je ponosan na to što je u ovoj svojevrsnoj kampanji za predsjednika stranke zadržao dostojanstvo, te je oštro kritizirao glasine o tome da je kongres izrežiran.

– Priča da se ovaj kongres režira je omalovažavanje ovih 500 i više ljudi koji danas sjede ovdje – rekao je Nikšić.

– Ukoliko budem izabran za predsjednika SDP-a, raditi ćemo na reorganizaciji stranke i poboljšanju njenog položaja na političkoj sceni u BiH – poručio je Nikšić.

Selim Bešlagić, tuzlanski kandidat za predsjednika stranke kazao je da će, čak i ukoliko se obistine glasine pa kongres uistinu bude izrežiran, odnosno ukoliko novi predsjednik ne bude izabran na demokratski način, on svako idalje ostati član SDP-a.

Na kongresu će se tokom dana govoriti i o izmjeni statuta kao i o ujedinjenju SDP-a i stranke SDU.

Možda vam se svidi

Comments are closed.