Počeo kapitalni remont Bloka 7

U Termoelektrani u Kaknju po elektro-energetskom bilansu je zvanično 1.septembra krenuo kapitalni remont bloka 7. Budući da se remont na termoblokovima u prosjeku radi svakih pet do šest godina, sam process remonta traje oko devedeset dana u okviru kojeg se rade najbitnije radnje na revitalizaciji postrojenja I opreme kako bi ona narednih četiri do pet godina uspješno bila u funkciji proizvodnje električne energije.

“Mi radimo kapitalni remont na turbini I generatoru koji svake godine intenzivno rade 7000 sati. Rade se I kapitalni zahvati na kotlu, zamjena pregrijača B, zamjena dijela cijevnog sistema, remont potpalnog sistema na mlinovima itd. Vrlo bitana investicija tiče se rekonstrukcije elektrofiltera I prevođenje elektrofiltera u tzv hibridni filter.” – kazao je direktor Termoelektrane Kakanj Hasan Čaušević.

Hasan Čaušević, direktor Termoelektrane Kakanj
Hasan Čaušević, direktor Termoelektrane Kakanj

Rekonstrukcija ovog filtera će rezultirati smanjenjem emisije prašine za čak deset puta.

“Poslije prvog decembra iz velikog dimnjaka uopšte više nećete vidjeti prašnu. Potpuno rješavamo odvajanje prašine I dimnih plinova. Ovakav sistem je urađen već na blokovima pet I šest.”-nastavlja Čaušević.

Pored kapitalnog remonta Bloka 7 radi se I na sanaciji velikog 300-metarskog dimnjaka za kojeg Čaušević smatra da je ovaj period jedinstvena prilika da se saniraju oštećenja unutar dimnjaka.

“To je sada jedinstvena prilika da u ovom periodu saniramo I 300-metarski dimnjak koji je sastavljen od dva dijela, faktički sastavljen je od betonskog dimnjaka I vatrostalnog. Postoje određene indicije da je došlo do oštećenja vatrostalnog dijela tako da će se on sanirati za narednih pet godina. On će se također I estetski urediti izvana, odnosno ofarbati.” – konstatuje Čaušević.

Zavisno od dinamike poslova na remontu bloka 7 radi između 300-500 radnika. U remont je uključeno preko 20 firmi, među njima je veliki broj domaćih firmi, kako samostalno tako I kao podizvođači drugim firmama.

[doptg id=68]

Ono što se u narednom period planira je process odsumporavanja I denitrifikacija koji su veliki I investiciono zahtjevni poslovi. Za vrijeme remonta svakodnevno će se depo uglja povećavati za oko dvije hiljade tona, jer u vrijeme samanjenog rada na proizvodnji električne energije u Termoelektrani neće smanjivati prijem uglja. Trenutno se na depou Hrasno nalazi oko 100 hiljada tona uglja. Početkom decembra kada je planiran početak rada na Bloku 7, očekuje se da će na depo biti oko 300 hiljada tona uglja što će biti dovoljne količine za zimski režim rada. Posljednji remont na Bloku broj 7 urađen je 2009. godine.

kakanj-x

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.