Počelo postavljanje ograde na biciklističkoj stazi, uskoro uređenje lokacija za parkiranje dvotočkaša

Ovogodišnja Evropska sedmice mobilnosti koja se obilježava u periodu od  16.  do 22. septembra, u Kaknju je u znaku završnih radova na izgradnji biciklističke staze u gradskoj jezgri Kaknja.

Počeli su radovi na postavljanju ograde uz novoizgrađenu biciklističku stazu koja prolazi kroz gradsku jezgru Kaknja. Planirano je postavljanje ograde ukupne dužine oko 300 m.

U budućem periodu Općina Kakanj će izvršiti postavljanje klupa uz stazu, dodatno osvijetliti pojedine dijelove staze, te urediti lokacije koje će služiti kao parking prostori za dvotočkaše.

Uređenje ove vrste parking prostora bit će realizirano na osnovu inicijative građana.

biciklisticka staza 1

Završeno je i asfaltiranje dijela staze kod solitera 1 na prostoru gdje su nekad bile locirane bespravno postavljene garaže. Na ovoj dionici je izgrađen i manji potporni zid.

Izgradnjom biciklističke staze Kakanj se pridružuje inicijativi evropskih gradova da se u gradskim zonama što više koristi bicikl kao prevozno sredstvo sa ciljem poboljšanja ekološke slike, smanjenja potrošnje goriva, smanjenja saobraćajnih gužvi, te promoviranja zdravog načina življenja.

Staza je poklon preduzeća “Trgošped” koje radove izvodi iz vlastitih sredstava, te Općine Kakanj koja je izdvojila sredstva za uređenje prostora uz stazu, izvršila označavanje staze, izvršila nabavku ograde i sl.

biciklisticka staza 3

U Kaknju se radi i na uređenju nove dionice desne obale rijeke Bosne nizvodno od Mosta mladih što će rezultirati i novom dionicom staze koju mogu koristiti i biciklisti i pješaci.

Evropska sedmica mobilnosti je kampanja usmjerena ka podsticanju građana na korištenje javnog prijevoza, biciklizam, šetnju i na podsticanje europskih gradova da promovišu ta prevozna sredstva, grade biciklističke staze itd.

Možda vam se svidi

Comments are closed.