Počeli isključivati struju, pa zadovoljno trljaju ruke: Naplata povećana za 33,9 posto

„Elektrokrajina“ je u navedena tri dana bila prinuđena isključiti sa mreže ukupno 135 dužnika, od čega 23 pravna lica i 112 domaćinstava.

Banjalučka “Elektrokrajina” već u prvim danima akcije dosljedne naplate isporučene električne energije bilježi za trećinu veći priliv sredstava po tom osnovu, saopćeno je iz tog javnog preduzeća.

Za prva tri dana akcije (od 20. do 22. maja) naplata električne energije je povećana za 33,9 posto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 1,5 miliona KM.

Pozitivan trend vidljiv je i u poređenju s istim danima prošlog mjeseca (aprila), jer je priliv sredstava u maju veći za 18,9 posto, odnosno za 943.000 KM.

„Elektrokrajina“ je u navedena tri dana bila prinuđena isključiti sa mreže ukupno 135 dužnika, od čega 23 pravna lica i 112 domaćinstava. Napominju da kupci iz kategorije domaćinstava čine više od 90 posto od ukupnog broja kupaca, te je posljedično i broj isključenja domaćinstava uvijek veći u odnosu na pravna lica.

Na osnovu zaključka uprave tog preduzeća mjere isključenja sa mreže se nisu i neće primjenjivati prema korisnicima socijalne potrebe. Naplatu potraživanja prema tim licima će rješavati u saradnji sa centrima za socijalni rad i lokalnim zajednicama.

– Proteklih dana smo sa mnogim privrednim subjektima, koji imaju značajan obim proizvodnje i/ili veliki broj zaposlenih, postigli dogovor da odmah uplate dio duga za utrošenu električnu energiju, uz ostavljeni rok do kraja mjeseca da izmire preostale dospjele obaveze – tvrde iz „Elektrokrajine“.

Na ovaj način su izašli u susret velikim privrednim subjektima imajući u vidu visinu štete za njihov proizvodni proces u slučaju momentalnog isključenja sa mreže.

Akciju dosljedne naplate električne energije nastavljaju i u narednom periodu.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar