23 C
Kakanj
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Počele pripreme za obilježavanje 28. aprila – Dana sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce vozućkog ratišta

Ispod krošnji stoljetnih borova, na lokaciji Popova Luka (Kamenica, Zavidovići), u širem području nekadašnjeg vozućkog ratišta na kojem su bile angažiranje kakanjske vojne formacije, prije nekoliko godina sagrađeno je veliko zdanje – spomenik sa imenima 107 kakanjskih šehida vozućkog ratišta.

Na lijep i dostojanstven način kakanjski patrioti će i ove godine posjetiti ovo spomen-obilježje, te iskazati pijetet i poštovanje prema šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.

Organizacioni odbor izražava nadu da će građani Kaknja, svih uzrasta i generacija, masovno, u velikom broju, prisustvovati obilježavanju Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta.

Samo na taj način može se postići puni smisao obilježavanja ovog značajnog datuma jer je osnovni cilj organizatora da što veći broj ljudi, posebno omladine, školaraca i djece, dođe u Popovu Luku, da čuje istinu o Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995, da vidi mjesta na kojima se branila i oslobađala BiH, da spozna veličinu žrtve naših šehida i poginulih boraca za slobodu, da čuje kako je izvedena veličanstvena akcija oslobađanja Vozuće i kakva je bila uloga kakanjskih boraca u oslobađanju vozućkog kraja…

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Od 1992. godine pa sve do konačnog oslobođenja, naši borci su uz odbranu ovog područja  kontinuirano vršili oslobodilačke akcije što je konstantno slabilo strahovito utvrđenog neprijatelja na ovom području.

Zbog toga o Danu kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta treba govoriti u kontekstu sjajne oslobodilačke akcije jer su zasluge naših šehida koji su poginuli prije konačnog oslobođenja Vozuće jednake zaslugama onih koji su 10. septembra 1995. godine učestvovali u akciji oslobađanja vozučkog kraja.

Oslobađanje Vozuće označilo je prekretnicu u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Bila je to briljantna vojna operacija koja je trajala rekordno kratko. Za svega 5-6 sati oslobođeno je čak 120 kvadratnih hektara vozućkog prostora. Nakon Vozuće, Armija R BiH je krenula nezaustavljivo u oslobađanje domovine.

Foto: Spomen-obilježje kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta (Popova Luka, Kamenica, općina Zavidovići)

(Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO