Počela sjednica Doma naroda: 49 delegata odlučuje o novom Zakonu o radu

12:05 Opozicija ne odustaje od zahtjeva da se prolongira izjašnjenje o Zakonu o radu i traže 10 do 15 dana dodatnih konsultacija, kada Zakon ponovo može doći na dnevni red.

11:41 Nakon što su delegati DF-a kazali da neće podržati dnevni red, Svališa Šućur iz SDP-a zatražio je skidanje Zakona o radu s dnevnog reda.

– Mi nemamo ništa protiv da se Zakon nađe na nekoj od narednih sjednica za sedam ili deset dana – istakao je Šućur.

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je sa zakašnjenjem, a 49 delegata je prisutno, javlja reporter novinske agencije Patria.

Na ovoj sjednici u najavljenom dnevnom redu su Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. – 2018. godina i Prijedlog zakona o radu. Ispred zgrade Parlameta se održavaju demonstracije, a glavni cilj je da Zakon o radu ne prođe.

Predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) istakla je da se nada da će Zakon pak biti usvojen i da je ovo samo prvi korak.

– Nadamo se da neće niko praviti probleme, jer se zakon u Parlamentu može mijenjati. Vlast je otvorena za dijalog zbog toga smo na sjednicu i pozvali predstavnike Saveza samostalnih sindikata – istakla je Bradara

Poznato je da će zastupnici opozicionih političkih stranaka Saveza za bolju budućnost i Socijademokratske partije glasati protiv Prijedloga zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

Protiv Prijedloga zakona o radu glasat će i zastupnici Demokratske fronte (DF) koja za sebe tvrdi da je opozicija Stranci demokratske akcije (SDA) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH), odnosno da je politička stranka suprotstavljena izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

Sa druge strane DF zajedno sa SDA i HDZ-om BiH i dalje učestvuje u izvršnoj vlasti s obzirom na to da zadržava Milana Dunovića na mjestu potpredsjednika Federacije BiH, te samim tim što ima ministre u Vladi Federacije BiH čije ostavke još uvijek nisu prihvaćene.

Ipak, delegati DF-a neće glasati za dnevni red, jer kako su istakli sve su saznali iz medija, a da je preozbiljna stvar da na vrijeme nisu dobili materijale. (Patria)

Možda vam se svidi

Comments are closed.