20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Počela izgradnja novih 8 stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice Roma

U srijedu 24. juna 2015. godine u naselju Varda počeli su radovi na izgradnji novih 8 stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice Roma. Izgradnju ovih stambenih jedinica finansira Humanitarna organizacija “Hilfswerk” Austrija.

Izvođač radova kojeg je izabrao donator je firma “VINDI-TIP” Sarajevo. Rok za završetak radova je 120 dana.

Ovo je treća zgrada koja se u proteklih nešto više od godinu dana gradi u svrhu stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica Roma. Podsjetimo, početkom prošle godine izgrađena je i useljena zgrada sa 12 stanova, dok je u aprilu tekuće godine useljena i zgrada sa 4 stambene jedinice.

Izgrađene stambene jedinice se dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova je Općina Kakanj.

Značajna donatorska novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda u kojem žive Romi, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je nekoliko ovakvih objekata.

Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito uređenje dijela naselja Varda u kojem žive Romi.(Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO