Po nalogu Tužilaštva BiH: U akciji SIPA-e zaplijenjena veća količina plemenitih metala

Aktivnosti se provode sa ciljem presijecanja i sprječavanja krijumčarenja robe i proizvoda od plemenitih metala i plasiranja navedene robe na ilegalnom tržištu.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbe Suda BiH, policijske agencije vrše pretrese više desetina pravnih i fizičkih osoba u svim krajevima BiH.

U združenoj akciji sudjeluju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH), policija MUP-a RS, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH te porezne uprave entiteta i Brčko distrikta.

– Aktivnosti se provode sa ciljem presijecanja i sprječavanja krijumčarenja robe i proizvoda od plemenitih metala i plasiranja navedene robe na ilegalnom tržištu. U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužilac. Tokom akcije, zaplijenjena je veća količina proizvoda od plemenitih metala – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Iz SIPA-e je ranije saopćeno da je u operativnoj akciji uhapšeno sedam osoba zbog osnova sumnje da su umiješani u krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje necarinjenih predmeta od zlata i srebra.

Na 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba.

Možda vam se svidi

Leave A Reply