Plati i “bježi”: Postoji zemlja u kojoj biste mogli napraviti haos, ako ostavite napojnicu

0

Kako svaka zemlja ima drugačije običaje odavno nam je svima poznato, a kako vidimo, običaji su itekako drugačiji i kod davanja napojnica. Ako u Americi primjerice ne ostavite koji dolar (ovisno o visini računa), konobari će vas gledati krivo i pomisliti kako se u vašem novčaniku krije ‘zmija’. No, s druge strane, ako poželite dati koji jen u Japanu – nemojte ni slučajno, jer Japancima ništa neće biti jasno, piše “Punkufer“.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ostavljanje napojnice nije običaj u Japanu” – pojasnio je za portal Matador Network Hiroshi Kawaguchi, menadžer u jednoj japanskoj putničkoj kompaniji. “Za razliku od Amerike, osoblje u restoranima ovdje se ne oslanja na napojnice, pa ako im želite i ostaviti napojnicu, kod konobara će to izazvati čuđenje i vjerojatno biti odbijeno”.

Naravno, vi možete biti tvrdoglavi, jer eto, baš želite nagraditi konobara za dobar posao. U tom slučaju, ako baš navaljujete, možete samo izazvati neugodnu situaciju za svih – konobara, ostalo osoblje, te vlasnika ugostiteljskog objekta, jer će neki ostavljanje napojnice doživjeti kao uvredu. Vjerojatno nakon ovog mnogi oni koji baš i ne vole odriješiti kesu žale što Japan nije malčice bliže…

Umjesto napojnice, ovdje se zahvalnost i zadovoljstvo uslugom iskazuju na druge načine. Budite strpljivi i obazrivi prema osoblju i svakako im kažite ‘hvala’ kad završite s jelom. Dakle, umjesto jena, u redu je ‘dati’ arigato. I ne bojte se, konobari u Japanu su sasvim dobro plaćeni, tako da napojnice jednostavno nisu običaj.

Ipak, i Japanci poznaju ‘couvert’, pa će vam nekad na stol prije početka jela donijeti nešto što niste naručili, a ta sitnica će vam se naći i na računu. Također, ako se maknemo iz ugostiteljskih voda, u redu je napojnicu ostaviti turističkom vodiču, a ponekad i osoblju u fensi hotelima. No, novce im nikad nemojte dati u ruke, već im ostavite sa strane, ali naravno – da shvate da je za njih.

Eto, sto ljudi – sto čudi, a sto zemalja – milion običaja! U svakom slučaju, i ovdje se dobro držati one da se u Rimu potrebno ponašati poput Rimljana, pa nemojte biti bezobrazni i navaliti na dobre i ljubazne japanske konobare s napojnicama!