Plastične i staklene posude ili folije: Najbolji način čuvanja namirnica

Plastične posude su lake i otporne na udarce. U njima možete kratko držati svježe meso ili ribu i tako ih izolovati od ostalih namirnica. Pri tom ćete biti sigurni i da se neće cijediti. Pogodne su i za tvrde namirnice kao što su svjež sir koji je još u originalnom pakovanju, zatim za tvrde sireve, isječene suhomesnate proizvode, sitno povrće i voće, poput paradajza, šumskog voća, pečuraka… Preporučljivo je da u njih ne stavljate bilo šta u tečnom obliku, masnoće i vruće namirnice.

Posude od stakla su vrlo čvrste i omogućuju sigurno čuvanje svake vrste hrane. Lako se peru i na visokim temperaturama, a jedini im je nedostatak lomljivost. Odlične su za čuvanje hrane sa dosta tečnosti, čak i one koja sadrži masnoće, poput inćuna i tunjevine u ulju, preliva, kuhane hrane…

Aluminijumska folija se može upotrebljavati za sve vrste namirnica osim za slanu i kiselu hranu jer so i kiselina rastapaju aluminijum koji tako može da dođe do hrane.

Prozirna folija štiti sve namirnice od oksidacije i sušenja, ali ipak odaberite samo one sa etiketom ‘bez PVC-a’, kako biste smanjili rizik da eventualno dođe do trovanja, piše “Stvar ukusa“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply