Plaće u Republici Srpskoj stigle primanja u Federaciji BiH

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da su plate u proteklim mjesecima lagano i postepeno rasle.

Prosječne plate u Srpskoj konačno su dostigle primanja u FBiH, kao i prosjek na nivou BiH, pokazuje zvanična statistika.

U junu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, radnici u Srpskoj su, u prosjeku, na tekuće račune dobili 910 maraka, koliki je bio i bh. prosjek, dok je u FBiH plata bila veća za jednu marku.

Analiza Nezavisnih pokazuje da je jaz između plata u RS i FBiH prošle i pretprošle godine bio neuporedivo veći. Naime, u junu 2018. radnici u Srpskoj dobijali su 849, a u FBiH 881 marku. Značajna razlika bilježena je i u junu 2017 – u RS je plata bila 828, a u FBiH 861 marku.

Komentarišući ove podatke, Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da su plate u proteklim mjesecima lagano i postepeno rasle.

“Lično mislim da je prosjek i veći, ali je potrebno da svi isplaćuju platu kroz legalni tok. Dobar dio ih plate isplaćuje u koverti. Treba ići na smanjenje poreza i doprinosa, što bi se pretvorilo u povećanje plata, pa bi prosjek bio 1.000 maraka. Teško je da će plate dodatno ići ka gore bez smanjenja poreza i doprinosa. Osim toga, potrebna je i politička stabilnost. Ako se ne formira Savjet ministara, teško da se ovdje može stvarno napraviti neka ekonomska reforma”, rekao je Škrebić za “Nezavisne”.

Inače, u sklopu ove analize pod lupu smo stavili i prosječna godišnja primanja u Srpskoj, odnosno FBiH, a u 2018. godini jaz je iznosio 32 marke u korist radnika u FBiH.

Možda vam se svidi

Leave A Reply