Pilot predvidio scenarij rušenja aviona Germanwingsa – prije dva mjeseca

Nizozemski pilot je sedmicama prije nesreće aviona Germanwingsa predvidio da bi se nešto takvo moglo dogoditi. Pisao je naime o jezivoj mogućnosti da ostane van kabine poručivši da se ‘ozbiljno pita ko sjedi pored njega’.

‘Nadam se da se neću naći u situaciji da odem na zahod i na povratku naletim na vrata pilotske kabine koja se ne mogu otvoriti’, napisao je prije manje od dva mjeseca Jan Cocheret, pilot u zračnoj kompaniji Emirates, za časopis specijaliziran za letenje, piše Telegraph. 

U kolumni u časopisu Piloot en Vliegtuig (Pilot i avion) upozorio je da bi se sigurnosne mjere osmišljenje kako bi se spriječilo otmičare da preuzmu kontrolu nad avionom, mogle iskoristiti protiv kapetana.

Njegov strah da kopilot preuzme komercijalni let pokazao se potpuno točnim prije sedam dana kada se kopilot Andreas Lubitz zaključao u pilotsku kabinu i avionom udario u francuske Alpe.

Cocheret je napisao da ga sadašnji sustav čini paranoičnim.

‘Ponekad se ozbiljno zapitam ko sjedi do mene u kokpitu. Kako mogu biti siguran da mu mogu vjerovati? Možda se nešto strašno dogodilo u njegovom životu i on to nije u stanju prevladati’, napisao je i dodao kako pilotu, ako osoba unutar kabine onesposobi sustav za ulazak, preostaje samo sjediti s putnicima i čekati što će se dogoditi.

‘Nažalost, strašni scenarij je postao stvarnost’, napisao je Cocheret na svom Facebooku nakon nesreće.

Možda vam se svidi

Comments are closed.