Pilot pakistanskog aviona zvao upomoć: Otkazali su mi motori

0

Pilot kompanije “Pakistan internešnal erlajns” je u posljednjim trenucima razgovora s kontrolom leta rekao da su mu otkazala oba motora.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zatim se čulo: “Mejdej, mejdej, mejdej” (poziv u pomoć). Veza je izgubljena a nekoliko trenutaka kasnije je avion, koji je poletio iz Lahorea, pao nedaleko od aerodroma u Karačiju.

Zvaničnik pakistanske kompanije je rekao da je pilot u razgovoru s kontrolom leta govorio o tehničkim problemima, uključujući otkazivanje oba motora.

U zapisu razvovora se potvrđuju problemi s motorima. Onda je obaviješten da su obje piste slobodne za slijetanje, nakon čega je izgubljen kontakt s letjelicom.

Nekoliko momenata kasnije, avion se srušio u naseljeni dio u Karačiju, pokušavajući da sleti na međunarodni aerodrom u tom gradu. Prema izvorima, letjelica je pala oko četiri kilometra od aerodroma.

Na snimcima sa mjesta nesreće vide se dijelovi aviona i teško oštećeni objekti.

Još uvijek nije poznat tačan broj poginulih i preživjelih, ali prvi izvještaji govore da je nastradalo najmanje 57 osoba, a da su preživjele najmanje dvije. Ipak, strahuje se da je broj mrtvih mnogo veći.

Zvaničnik panistanske kompanije je rekao za Dunya News da se prikupljaju informacije. Prema njegovim riječima, u avionu je bilo 99 putnika i šest članova posade, mada izvještaji nekih drugih medija govore da je putovao 91 putnik sa osam članova posade.

Kapacitet aviona smanjen zbog pandemije
Srušio se avion “erbas 320” koji može da preveze oko 180 putnika. Kapacitet je smanjen zbog mjera fizičke razdaljine.

Udes se dogodio samo nekoliko dana pošto su u Pakistanu dozvoljeni komercijalni letovi koji su bili zabranjeni zbog pandemije.