Pet namirnica sa skrivenim otrovnim dijelovima (FOTO)

 

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave.

Jesti povrće od korijena do vrha odličan je način da se smanji otpad. No treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

1. Krompirovi izdanci 


Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi te gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega biste te dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što počnete termički obrađivati krumpir. Također, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajta stotinama godina, a počeli su jesti tu namirnicu tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se i u lišću paradajza, koje sadrži toksične tvari solanin i tomatin, a koje mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posljedice na pojedinca.

3. Jabučne koštice 

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je tvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam, no zato je iznimno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velikekoličine, no ako ste u dilemu, uvijek je bolje ispljuniti te dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.

4. Lišće rabarbare 

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. No konzumacija lišća te zeljaste biljke može vam zaraditi posjeti hitnoj službi. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi ovise o količini probavljenog lišća, a mogu varirati od želučane boli i povraćanja do ozbiljnijih napada.

5. Lišće i cvijeće patlidžana 

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u tim dijelovima patlidžana. (punkufer.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply