Pet loših navika u kuhanju koje stalno ponavljate

Svako pravi greške dok priprema jela, a pogotovo kada se tek snalazi u cjeloživotnoj avanturi zvanoj – kuhanje.

Nije problem što griješite, reći će slavni chefovi, problem je što iz tih grešaka ništa ne učite.

Stalnim ponavljanjem grešaka, one prelaze u naviku, zato ih se odmah treba osloboditi.

Ako ste i vi skloni jednoj od sljedećih pet najčešćih loših navika u kuhinji, vrijeme je da im kažete – zbogom:

Ne stavljate dovoljno začina u hranu

Pod začinima mislimo na so. Prirodno je da budete oprezni kada dodajete so u hranu. Uvijek možete dodati još malo, ali ako već na početku pretjerate upropastit ćete jelo u potpunosti. Ipak, ovo ne treba da vas uplaši do te mjere da svaki put ne začinite jelo dovoljno dobro. Oslonite se na sopstveni osjećaj za ukuse i stalno probajte hranu dok je pripremate. Količina soli zavisi i od hrane koju pripremate, a pravilo koje ne trebate zaboraviti jeste da uvijek posolite vodu za pastu, rižu i krompir, piše Coolstyle.ba.

Ne čitate recept

Ovo je vjerovatno i najgora navika prilikom kuhanja koja može dovesti do raznih nezgodnih rezultata. Da li ste ikada počeli pripremati recept i onda u međuvremenu otkrili da vam nedostaje neki od sastojaka? Šta radite u toj situaciji? Da li jednostavno pripremate dalje jelo bez tog sastojka? To vrlo lako može dovesti do ne pretjerano ukusnog finalnog jela. Ponekad se možda odlučite da sastojak koji nedostaje zamijenite sa nečim što je slično, ali i to možda neće dovesti do pravih rezultata. Rješenje za sve ove situacije? Čitajte recept i unaprijed obezbijedite sve potrebne namirnice prije nego što počnete kuhati.

Imate tupe nožete u kuhinji

Najgori dio kod korištenja tupih noževa nije taj što ćete teže sjeći meso i drugu hranu, već što ćete sami sebe lakše porezati. Dok radite sa tupim noževima morate jače pritisnuti dok sječete tako da se u slučaju nezgoda i da vam se nož slučajno omakne, imate veće šanse da se ozbiljno povrijedite.

Držite maslac u frižideru

Impuls da hranu stavljate u frižider generalno je dobar. Niže temperature usporavaju rast i razvoj bakterija od kojih se može pokvariti hrana i od kojih se možete razboliti. Zato se postavlja logično pitanje zašto onda ne držimo svu hranu u frižideru. Razlog je sljedeći: jednostavno nema potrebe za tim. Temperatura je samo jedan o šest faktora koji utječu na razvoj bakterija. Dobar primjer je maslac koji slobodno možete ostaviti na sobnoj temperaturi, a on se neće pokvariti.

Ne mjerite brašno prije korištenja

Ovo nije vaša krivica u potpunosti budući da u puno recepata piše da brašno trebate mjeriti u čašama, ali to je vrlo neprecizan način mjerenja ove namirnice. Mnogo bolja varijanta sa kojom ćete biti sigurni da ste stavili odgovarajuću količinu brašna jeste mjerenje uz pomoć obične ili digitalne vage. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

avatar