Pet biljaka za veću privatnost u dvorištu (FOTO)

Ako ste u potrazi za prirodnim načinom da stvorite barijeru između svog dvorišta i dvorišta vaših komšija ili zaklonite vaš dom od pogleda prolaznika i pružite ukućanima više privatnosti, dajemo vam par ideja kako to da postignete.

Biljke koje vam predstavljamo mogu da posluže i za kamufliranje i uljepšavanje starih zidova i ograda, pregrađivanje dvorišta, a njima možete i da oivičite popločane staze. Prije sadnje, pažljivo napravite plan za vašu živu ograda uzimajući u obzir potencijal rasta biljke. Razmislite o željama i potrebama i konsultujte stručnjake u rasadniku o idealnom periodu za sadnju.

Pogledajte naše prijedloge:

Fotinija

 • Zimzelena žbunasta biljka sjajnih, kožastih listova koja formira gustu krošnju pružiće sigurnu zaštitu i privatnost dvorištu. Lako se gaji, izdržljiva je, i izuzetno je dekorativna i atraktivna zbog izdanaka u crvenoj boji. Fotinija brzo raste, za godinu dana čak jedan metar.

  Idealna je za živu ogradu, dobro podnosi orezivanje i brzo prima željeni oblik, a izuzetno lijepo izgleda ako se odgaji u formi drveta.

  Bambus

 • Zimzelena biljka iz porodice trava raste veoma brzo i bujno. U zavisnosti od vrste može da naraste od jednog metra, pa sve do deset metara u visinu. Bambus je česta ukrasna biljka u domu, ali može da se gaji i u velikim saksijama ili kao zbunasta živa ograda, i da transformiše dvorište u pravu egzotičnu oazu.

  Tuja

 • Kada se sadi živa ograda, veoma često izbor pada na tuju, i to ne bez razloga: ova biljka brzo raste, dosta je otporna i lako se održava. Postoji mnogo vrsta tuja, a ako se odlučite za stubastu tuju, možete dobiti živu ogradu visine i do 6 metara.

  Kaktus

 • Ako se ne plašite neobičnih rješenja (i nemate malu djecu), kaktus može biti pravi izbor. Izuzetno atraktivna ograda od kaktusa neće vas zaštititi samo od nepoželjnih pogleda, već i od nezvanih gostiju!

  Šimšir

 • Šimšir je provjereno rješenje za živu ogradu, ne zahtijeva mnogo nege i prilagođava se različitim uslovima staništa. Postoji oko 30 vrsta šimšira: niski šimširi narastu do jednog metra visine, a visoke vrste dosegnu do čak osam metara u visinu.

  To je dugovječna biljka sporog rasta, koju možete zasaditi i u elegantne visoke žardinjere. Na taj način možete nadoknaditi visinu ali i pružiti dvorištu upečatljiv izgled.

  Vještački šimšir

 • Ako vam je, pak, odmah potreban bujan i gust paravan, razmislite i o vještačkom šimširu. Dok čekate da prirodna ograda poraste, kvalitetna vještačka zamjena može biti dobro rješenje, koje pri tom ne zahtijeva njegu i trud oko oblikovanja. (kucastil.rs)

  Možda vam se svidi

  Leave A Reply