Penzioneri u FBiH prikupili za ugrožene tokom poplava skoro 700.000 KM

Oko 380 hiljada penzionera, koji penziju primaju iz Federacije BiH prikupili su blizu 700.000 KM za ugrožene iz poplavljenih područja BiH.

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje u saradnji sa Savezom udruženja penzionera u FBiH donio je odluku da od majskih penzija, koje su isplaćene tokom juna, od svih penzionera koji penziju primaju iz FBiH odbiju od jedne do tri KM, a prikuljeni novac će biti utrošen na pomoć onima koji su tokom razornih poplava u BiH pretrpjeli veliku materijalnu štetu.

Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću u PIO FBiH, potvrdio ja za agenciju Patria da je tokom ove jednokratne pomoći prikupljeno 697,240 KM, a trenutno se donosi plan kako novac iskoristiti na najbolji mogući način.

Osim ovog novca, 55.000 KM prikupili su i uposlenici iz PIO FBIH.

Penzionerima koji nisu željeli učestovati u ovoj akciji, ostavljena je mogućnost da traže povrat novca, koji će im biti vraćen prilikom isplate naredne penzije. Lizde je rekao da u ovoj akciji nije htjelo učestovati 1.250 penzionera, odnosno, njih 0,37 posto tražilo je povrat novca.

Akcija odbijanja novca od penzija u FBiH odnosila se samo na majske penzije, i ona neće biti nastavljana.

Oslobodjenje.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.