0.8 C
Kakanj
Subota, 6 Marta, 2021

Pedijatar otkrio: Ovo vrlo lako može da bude razlog zašto vaše dijete nije progovorilo na vrijeme!

Sve se više roditelja žali kako im dijete nije progovorilo iako je napunilo tri ili čak četiri godine.

Razvoj govora je individualan i postoje velika odstupanja među djecom ali kako se danas sve više govori o autizmu i autističnom spektru tako sve više roditelja u ponašanju svog djeteta pronalazi simptome koji bi mogli, ali i ne moraju dokazati tu dijagnozu.

Međutim, oduvijek je bilo i uvek će biti djece koja su jednostavno lijena za govor te će bez ikakvih dodatnih vježbi propričati kada im se bude pričalo.

Ali jedan je neurolog možda otkrio razlog zbog čega je sve više takve djece. Riječ je o dječijem neurologu Olegu Komarovski iz Novosibirska čije je istraživanje objavljeno na stranici Komarovskiy.net, pedijatra u čijim smo fenomenalnim citatima uživali ranije.

Ovaj neurolog je u pet godina istraživanja naišao na mnogo slučajeva djece koji do svoje treće godine još nisu progovorila. Zašto je to tako, naučno nije dokazao, ali je stvorio mišljenje na temelju viđenih iskustava. I kako ističe u članku, “nemojte ovo mišljenje pretvoriti u nauku, to su samo moja zapažanja, ali jedno sam primjetio i čini se da su se kockice polako počele slagati.”

Mentalno jaki roditelji nikada ne prave ovih 13 grešaka: Njihova djeca stasavaju u stabilne, uspješne i sretne ljude!

  • Djeca u dobi od tri godine koja su došla kod mene na preglede, zaista imaju vrlo slične simptome djeci koja boluju od klasičnog autizma – ali nemaju tu dijagnozu niti će je ikada imati. Oni imaju jednu drugu dijagnozu, a zove se – ekranomanija. Naime, sva su ta djeca od svoje najranije mladosti prikovana uz ekrane, i da to sada ne bude neka moderna floskula, to su činjenice kojima se pristupalo studiozno. Sva djeca koja su završila kod ovog neurologa već su s otprilike godinu dana starosti dobila u ruke tablete, smartfone, laptopove jer je to danas nažalost normala u odgoju. Ta su djeca nakon dvije godine pokazala razorne posljedice – njihova mimika lica bila je zakočena, pogled je bio usmjeren ravno, a svaki pokušaj da im se uređaj oduzme iz ruke završavao je negodovanjem i agresijom. Govora nije bilo, čak niti pokušaj. Djeca su po pravilu nakon što im je uređaj uzet iz ruku nastavila da gledaju ravno bez pokazivanja ikakve znatiželje za svijet oko sebe ili komunikaciju s drugima.”

Neurolog Oleg Koren ne isključuje da se kod neke od te djece ne razvija neki oblik autizma ili autističnog spektra, ali znajući koliko je lako pomiješati uzrok i posledicu, potrudio se da uđe dublje u problem kako bi mogao dokazati uzročno-posljedičnu vezu dugotrajnog korišćenja gedžeta u najranijem dobu djeteta kao jednog od oblika (nažalost) stereotipnog ponašanja.

Da bi potkrijepio te teze objavio je slučaj jedne djevojčice koja je u dobu od šest-sedam mjeseci bila normalna vesela beba koja je mahala i govorila pa-pa. S otprilike 7-8 mjeseci dijete je počelo da jede u hranilici ispred televizora te je od tada počela praktično da živi sa nekim od gedžeta u ruci.

U dobu od 15 mjeseci djevojčica više nije reagovala ni na šta – niti na pozive roditelja niti na bilo kakav zahtjev. Roditelji su se obratili za pomoć te im je on savjetovao da sklone sve gedžete od nje. Prvih nekoliko dana djevojčica je bila razdražljiva i ljuta, ali i dalje se nije odazivala ni na šta te nije ostvarivala nikakav kontakt očima.

Malo po malo kontakt je počeo da se vraća, počela je polako da pokazuje rukicom šta želi i iako ovaj stručnjak ne isključuje da se u njenom slučaju možda radi o nekom dijelu autističnog spektra vejruje kako nije sve do te dijagnoze.

Dokazao je to upravo time što su iz djetetovog života izbacili ekrane, te je malena polako počela da se vraća normalnom razvoju,piše Stil

Ona je još uvijek premala u odnosu na trogodišnjake koji ne govore, ali na mnogim drugim slučajevima na kojima je radio dokazao je da upravo ekrani toliko okupiraju djecu da ona jednostavno nemaju potrebe za govorom i komunikacijom sa okolinom.

 

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO