PD PSBiH: Većina zastupnika želi status stalno zaposlenog, primanja i do 7.000 KM

U utorak 18. decembra održat će se sjednica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, a kojim sada predsjedava HDZ-ova zastupnica Borjana Krišto. Druga dva člana Kolegija, kako je poznato nakon konstituirajuće sjednice su Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD). Dnevni red sjednice Kolegija je obilan, a većina se odnosi na rješavanje radno statusnih pitanja novih zastupnika koji će u Parlamentu BiH sjediti naredne četiri godine.

Od izabranih 42 većina zastupnika traži status stalno zaposlenog poslanika. Inače, svaki poslanik i delegat u Parlamentu u startu ima 4.500 hiljade KM, a doseže i do 7 hiljada. Kada upoređujemo sa regijom, zastupnici u hrvatskom saboru imaju manja primanja iako je ta zemlja već u EU i prosjek plate je u odnosu na BiH veći za 800 KM. U Srbiji je plata poslanika četiri puta manja u odnosu na BiH, Crne Gore i Makedonije do 3 puta.Osim ovoga na dnevnom redu je i Dogovor o formiranju stalnih komisija Predstavničkog doma i zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i Dogovor o zakazivanju 2. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Kolegija treba da odrede i nadležnu komisiju za razmatranje Izvještaja o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2017, a čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH. Zvizdić je faktički istovremeno šef i izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou. Interesantno će bit vidjeti da li će oni koji su radili u Vijeću ministara imati mogućnost glasati o svom radu ili neće. Centralna izborna komisija nije imala jasne upute kod ovih duplih mandata.Osim Zvizdića od ministra u Predstavničkom domu sjede Adil Osmanović, Mirko Šarović, Dragan Mektić.

(Nap)

Možda vam se svidi

Leave A Reply