15 C
Kakanj
Srijeda, 12 Maja, 2021

Pčelar iz Visokog otvorio prvu api komoru u BiH: Liječenje zrakom iz košnice

Pčelar Osman Hašimović iz Visokog otvorio je prvu „api komoru“ u Bosni i Hercegovini, koja služi za liječenje respiratornih oboljenja uz pomoć zraka iz pčelinjih košnica.

“Api komore” su drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti vazduh iz košnica. Iako se čini besmisleno, to nije tako, tvrde pčelari. Ljekovita svojstva vazduha iz košnice su višestruka, a uz pomoć ove terapije moguće je liječiti čak i teška oboljenja respiratornog sistema. Terapija, tvrde pčelari, naročito pomaže kod liječenja astme i bronhitisa kod djece i odraslih.

Ovakvu vrstu liječenja prvo su počeli raditi Slovenci, a to će od sada biti dostupno i u malom mjesto Čekrekčije, koje je udaljeno svega dva kilometra od centra Visokog. – Nadam se da će ovo biti mjesto gdje će mnogi oboljeli nači lijek – rekao je pčelar Hašimović za Patriju. Pčelarstvom se bavi veoma dugo, a posljednjih nekoliko godina isključivo proučava ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda. – Pčelinja košnica je prava prirodna apoteka, i sve što dolazi iz nje je lijek, pa i zrak – kaže Hašimović.

Ovaj pčelar se nada da će njegova „api komora” biti zanimljiva i stranim turistima, uz visočke piramide koje posjećuju, piše Patria.

pcelar-iz-visokog-otvorio-komoru-za-lijecenje-zrakom-iz-kosnice_1460754251

(NAP)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO