Patriotska liga u Mostaru i Podveležju obilježila važne datume

0

Jučerašnjem obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru prisustvovala je i delegacija Patriotske lige. Podsjetili su tom prilikom na planski zločin počinjen od strane secesionističkih HVO-a i HV-a, nakon čega se delegacija zaputila na plato Podveležja, gdje su se prisutni prisjetili Prvog savjetovanja Patriotske lige Hercegovine, održanog 1991.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tih je dana prema sjedočenjima prisutnih potvrđena odlučnost na odbranu suvereniteta i integriteta BiH, a održano je i postrojavanje uz taktičko – tehničku obuku i gađanje s ciljem jačanja odbrambenih dobrovoljačkih grupa koje su štitile mjesna stanovništva, a kasnije se stavile i u odbranu zemlje od strane JNA i četničkih paravojnih formacija.
– Reagovali smo srčano i čvrsto i patriotski stali u odbranu. Ostali smo bez suboraca koji su dali ono najvrijednije, pa se danas 28 godina kasnije prisjećamo svih poginulih pripadnika Patriotske lige, poručeno je.
Posjećena su spomen obilježja na Turbetu u Smajkićevini, spomen kuća braće Husić, spomen obilježje u Kružnju, a organizatori su zahvalili svim učesnicima koji su jučer doputovali iz Sarajeva, Hadžića, Bugojna, Livna i drugih bh. gradova.
Dogovoreno je da dokumentacija koju posjeduju u PL uz istrajnost i istinitost uskoro bude objedinjena u knjigu o odbrani ovih prostora u proširenom izdanju.

Izvor