Pas može i smije pojesti vaše dijete, ali ga vi ne smijete ubiti !

U sarajevskom naselju Kovači, u ulici Očaktanum, jučer se dogodio novi napad pasa lutalica. Ovaj put teško je nastradala 41-godišnja M.O., koja je uposlenica u dječijem vrtiću “Biseri”, koji radi u sklopu Javne ustanove “Djeca Sarajeva”.

Nakon napada na teren su izašli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, pošto je slučaj prijavljen upravo njima. Kada smo pozvali Irfana Nefića, glasnogovornika MUP-a KS, da vidimo šta policija može da učini po tom pitanju dobili smo sljedeći odgovor:

“To je u nadležnosti općine. Mi samo možemo evidentirati taj događaj i napraviti uviđaj. Eventualno možemo napraviti službenu zabilješku ukoliko to od nas traži nadležna inspekcija kako bi gospođa mogla dokazati o čemu se radi. Tu zabilješku mi šaljemo sudu na zahtjev suda ili stranke kako bi se mogle dokazati određene stvari”
, rekao je za Source.ba portal Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Upravo smo i pozvali Općinu Stari Grad kako bismo doznali šta će biti sa ovim slučajem, a imajući u vidu da ovo nije ni prvi, a ni posljednji put da je neko nastradao zbog pasa lutalica o kojima se (očito) niko ne brine, naša pitanja su bila konkretna: Da li smo došli do tog nivoa da više prava imaju psi nego ljudi, i ko će uopće nadoknaditi štetu ženi koja je jučer teško povrijeđena?! Šta ukoliko posljedice uskoro budu fatalnije?

Pošto je Emir Huremović, stručni savjetnik za veterinarstvo u Općini Stari Grad, na godišnjem odmoru i pošto nismo mogli dobiti odgovor od njega, tražili smo odgovor od nadležnih iz spomenute općine. Namjera je bila da napokon dobijemo objašnjenje ko je odgovoran za očigledni bezobrazluk i indolenciju, pa smo kontaktirali i kabinet zamjenika načelnika Općine Stari Grad, kabinet Alije Kambera. Ipak, nakon niza telefonskih poziva i poslanih mailova jutros smo dobili e-mail iz Sektora za odnose sa javnošću Općine Stari Grad. Odgovor koji smo dobili je sljedeći:

“Sigurno ste upoznati da je Parlamentarna skupština BiH donijela Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i time faktički lokalnim zajednicama vezala ruke da bilo šta učine po tom pitanju. Međutim, Općina je u više navrata učestvovala u rješavanju problema, te je  u saradnji sa predstavnicima NVO ‘Life is Life’ aktivno učestvovala i izdvajala sredstva za realizaciju projekta sterilizacije i kastracije napuštenih pasa lutalica na području Općine Stari Grad. Pored toga, prošle godine Općina je angažovala firmu sa Hreše za veterinarsku evaluaciju i smještaj pasa lutalica sa općine u azil za pse ‘Hreša’. Međutim, i tu smo smo naišli na negodovanje jer pojedini građani, upravo sa Kovača, nisu dozvoljavali odvoz pasa u azil ‘Hreša’. I na kraju, želimo naglasiti da je Općina Stari Grad jedina općina koja je 2012. godine ispoštovala sve obaveze po pitanju provođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i uplatila 70.000 KM ‘Murai komercu’ za sterilizaciju životinja i rad azila u Prači”, stoji u odgovoru kojeg smo jutros dobili iz Općine Stari Grad.

Pozvali smo Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva”, a direktorica iste ustanove Mirjana Jovanović-Halilović za Source.ba portal je istakla sljedeće:

“Jučer se u ranim jutarnjim satima desio neželjeni dogogađaj nedaleko od našeg vrtića u ulici Očaktanum 70, na području Kovača. Prilikom toga je čopor pasa napao našu uposlenicu koja je tog jutra krenula na posao. Ona ima rane po cijelom tijelu, a uposlenica je imala sreću da su je spasili stanari iz obližnjih kuća koji su čuli vriske. Pošto se pored našeg vrtića svakodnevno kreće 80-ak roditelja koji dolaze sa svojom djecom, oni su izloženi riziku za sličan sceranij. Problem je ispred većine naših objekata s posebnim naglaskom na općine Stari Grad i Novi Grad. Nebrojeno puta smo se obraćali nadležnim službama u općinama i kantonu, ali nikada nismo dobili nijedan konkretan odgovor. Definitivno je situacija ozbiljna, ali smo nemoćni da bilo šta učinimo kako bismo zaštitili našu djecu i njihove roditelje. Ovo je postao zaista ozbiljan problem, te mislim da je krajnje vrijeme da neko bilo šta poduzme. U nekim vrtićima djeca ne mogu izaći u dvorište, pošto postoji velika opasnost od pasa lutalica. Mi smo se obraćali svima, načelniku Hadžibajriću, općinskim vijećima, veterinarskim službama, a uvijek smo dobijali odgovore da to nije u njihovoj nadležnosti”, tvrdi Mirjana Jovanović-Halilović.

Direktoricu Javne ustanove “Djeca Sarajeva” smo upitali u kakvom je zdravstvenom/psihičkom stanju napadnuta M.O. Mirjana Jovanović-Halilović je istakla:

“Ja sam razgovarala sa njom. Ona je još uvijek u stanju šoka i nevjerice. Ja se nadam da će te rane što prije zacijeliti. Ipak, to je jedna trauma koju je naša uposlenica preživjela i na to niko neće može uticati. To se, zapravo, sutra svima može desiti”, završila je za Source.ba portal Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva”.

Pozvali smo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kako bismo provjerili zdravstveno stanje povrijeđene M.O., a Muamera Šehić, glasnogovornica KCUS-a, je za Source.ba portal rekla sljedeće:

“M.O. je primljena na Kliniku urgentne medicine jučer u ranim jutarnjim satima. Konstatovane su joj povrede na obje potkoljenice, u predjelu abdomena, leđa i glave. Rane su nastale usljed ugriza psa. Ona je upućena na Kliniku za infektivne bolesti gdje se uradila dodatna dijagnostika, a nakon toga je upućena na kućno liječenje”.

Kako bismo dobili adekvatne odgovore od nadležnih koji su donijeli zakon koji štiti pse, danas smo kontaktirali Emira Kabila, jednog od članova Parlamenta BiH koji se protivio eutanaziji pasa. Pošto još uvijek čekamo na očitovanje spomenutog parlamentarca, njegove odgovore ćemo objaviti naknadno. Podsjećamo, predlagačica izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Nermina Zaimović-Uzunović je kao razloge za donošenje ovog zakona navela dobrobit djece i građana BiH uopće, te istakla da se predloženi zakon ni u čemu ne razlikuje od zakona ostalih evropskih zemalja. Tokom žustre rasprave o dopunama i izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Emir Kabil je istakao sljedeće:

“Odredbe ovih zakona se odnose na sve životinje koje imaju receptore za bol. Šta se desilo? Zakon uopće nije implementiran jer je za to potreban novac. Lokalne zajednice su rekle da nemaju novca i desila se najezda napuštenih životinja u gradovima. Zakon koji imamo je izuzetno human i dobar. Predlagač izmjena pokušava da legalizira ubijanje životinja i nijedan odgovoran veterinar ih neće provesti u djelo. Postojeći zakon kaže da se pas treba odvesti veterinaru na pregled, te da on odredi da li pas treba biti eutaniziran, a ovim izmjenama vi hoćete da ih po bosanski potrpate u kamione, odvezete na periferiju i pobijete”, rekao je tada tokom sjednice Parlamentarne skupštine Emir Kabil.

Kontaktirali smo i britansko udruženje za zaštitu životinja Dogs Trust, koje svoje predstavništvo ima i u Sarajevu, te smo dobili sljedeći odgovor:

“Želimo da izrazimo najdublje suosjećanje sa građanima koji su nedavno, ali i ranije, pretrpjeli brutalne napade pasa. Tim Dogs Trust BH također čine građani ove zemlje, koji se, sa svojim porodicama, suočavaju sa istim problemima, rizicima i strahovima kao i ostali građani, te su i članovi naših porodica također bili žrtve napada lutalica. Dogs Trust želi da naglasi da podržava Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine, koji između ostalog propisuje da svi agresivni, zaraženi i bolesni psi treba da budu uklonjeni sa ulica”, stoji u odgovoru kojeg smo dobili na našu adresu.

“Kao dobrotvorna organizacija, Dogs Trust nije obavezan niti dužan da rješava problem pasa lutalica u BiH, ali želi i radi ono što može da pomogne vlastima, koje jedine jesu obavezne i dužne, da napokon implementiraju Zakon u cijelosti kako bi se ovaj dugotrajni problem riješio“, rekao je Anel Bećirović, Vođa Dogs Trusta BH.

U nastavku saopćenja kojeg smo dobili stoji:

“Smatramo da su se nedavni, a vjerovatno i svi raniji napadi, mogli spriječiti da su odgovorne vlasti od 2009. godine počele provoditi barem ovu jednu, gore spomenutu mjeru.  Šta više, evidentno je da i većina pasa za koje se zna da su napali više puta i dalje hodaju ulicama. A da su se provodile i druge mjere iz Zakona, pasa na ulicama ne bi ni bilo. Dogs Trust za ovakve aktivnosti nema niti ovlasti, a niti mogućnosti. Želimo da razjasnimo zašto sterilizacija, koju također propisuje Zakon, uveliko doprinosi rješenju problema. Sterilizacija je važna jer zaustavljanjem razmnožavanja pasa sprječava dalje širenje postojeće populacije lutalica čineći je manjim sigurnosnim i zdravstvenim rizikom za zajednicu. U četiri godine, samo jedna ženka i njeno potomstvo dovedu skoro 20.000 novih pasa na svijet, pa nije teško zamisliti koliko bi više lutalica bilo na ulicama, a time i napada na ljude, da sterilizaciju niko ne provodi. Želimo i reći da niko, pa ni Dogs Trust, nema potrebu, niti može prati novac koji 100% potiče iz donacija pojedinaca, i da ovakve insinuacije samo služe za skretanje pažnje sa pravog problema. Istina je, zapravo, da, osim pomoći u rješavanju problema lutalica, Dogs Trust u ekonomiju Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva godišnje donese značajna sredstva jer sve usluge nabavlja i plaća lokalno”, stoji u saopćenju udruženja Dogs Trust koje smo dobili kao odgovor na naš upit.

Dakle, da sumiramo, možda ćete i vi sutra, dragi građani Sarajeva/BiH, biti žrtva napada čopora pasa, a samo je pitanje vremena kada će se neki od napada završiti fatalno. Psa ne smijete ubiti, jer će vas za to teretiti država. S druge strane, pas vas može ubiti, jer izgleda da nema rješenja/zakona/olduke koji će vas štititi od životinja. Ne možete tužiti nikoga, jer državne institucije lopticu prebacuju na kantonalne i općinske, a opet ove potonje na državne. Nemate pravo ni na nadoknadu štete. Slobodnije prevedeno, pas koji sutra može pojesti vaše dijete na ulici ima veća prava od vas.

Novinar: Haris Ahbabović/source.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.