Pas dva dana bio zarobljen na slapu rijeke Une!

U Nacionalnom parku Una, na Šrtbačkom buku, dva dana se odigravala prava drama koja je zainteresovala region!

Na slapu, tačnije na stijeni površine jednog metra kvadratnog bespomoćno je sjedio pas i čekao da ga neko spasi!

Fotografije psa dijelile su se društvenim mrežama zajedno sa molbama da neko ode na slap i pomogne životinji, prenosi sajt zivotinje.rs.

“Radi se o posavskom goniču koji je ko zna kako dospio u rijeku Unu, a onda nošen silinom vode do ovog slapa gdje je uspio dosegnuti ovaj mali dio koji nije pod vodom. Nadzornici su pokušavali ovog nesrećnog psa spasiti dozivanjem kako bi skočio u vodu i tako ga spasu izvlačenjem na obalu, ali nisu uspjeli. Ostaje nada da će se sam nekako izvući iz ove situacije”, pisalo je juče na Facebook stranici nacionalnog parka.

Posljednja rečenica razljutila je ljubitelje životinja koji su smatrali da ne treba čekati da pas sam spasi živu glavu, već da treba nazvati vatrogasce, članove rafting klubova, rendžere…

Jučer je stigla i lijepa informacija iz Nacionalnog parka Una da je pas spasen!

“Rano ujutro se uspjelo dozivanjem natjerati psa da skoči u vodu i grčevitom borbom spasi i pređe na hrvatsku stranu Une. Imao je sreće s obzirom na to da je bio pri kraju snaga. Nadamo se da će preživjeti. Na osnovu dobijenih informacija zaključujemo da je tokom lovnih aktivnosti sa hrvatske strane i progona divljači koja često u bijegu zna preplivati Unu, ovaj pas krenuo za njima i završio u rijeci, ali za razliku od divljači nije uspio prijeći na drugu obalu”, stoji na Facebook stranici.

Obično se radi o srnama koje se u bijegu odluče spasiti plivanjem na drugu stranu. I ranije se primjećivalo kako gonjena divljač sa druge strane Une bježi pred lovačkim psima.

Možda vam se svidi

Comments are closed.