Parlament FBiH odbija da raspravlja o prekomjernoj zagađenosti zraka u gradovima

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije podržao inicijativu zastupnice Amre Haračić, koja je tražila posebnu tematsku sjednicu ovog doma, na kojoj bi se tražilo rješenje za prekomjernu zagađenost zraka u više gradova u FBiH.

Haračić je upozorila Parlament i Vladu FBiH da su mjerni uređaji krajem 2016. pokazali narušen kvalitet zraka u skoro svim gradovima u FBiH, te da vlasti moraju tražiti rješenja za ovaj problem. Ona je podsjetila da Član 3. federalnog Zakona o zaštiti okoliša predviđa da svaka osoba u FBiH ima pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš kao temeljno ljudsko pravo, ali da se to pravo u Federaciji kriši.

– Parlament kao najviše zakonodavno tijelu u Federaciji se mora pobrinuti da se ovo pravo građana poštuje u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Kaknju, Jajcu i drugim gradovima  – rekla je Haračić u ranijoj izjavi za Patriju.- Već dva puta sam se obraćala Federalnom ministarstvu okoliša. U aprilu sam organizirala i okrugli sto o katastrofalnom stanju zraka u Lukavcu. Nažalost, ovaj problem još uvijek nije riješen – kaže Haračić.

– Zaštita okoliša je zajednička nadležnost kantonalnih i federalne vlasti. Neophodno je da Parlament FBiH zakaže tematsku sjednicu na kojoj će utvrditi direktan utjecaj ovakvog stanja na zdravlje ljudi – smatra Haračić.

Nakon što njen prijedlog o posebnoj sjednici na kojoj bi se tražilo rješenje za previsoku zagađenost zraka u više gradova u FBiH nije dobio podršku vladajuće koalicije, Haračić je rekla da neće odustati od svojih zahtjeva.

– Neću odustati od ove inicijative, već ću u saradnji sa još nekim kolegama ponovo podnijeti istu inicijativu. Parlament je tijelo koje treba okupiti sve zainteresovane aktere i na tematskoj sjednici tražiti zaključke i preporuke koje će se uputiti prema Federalnom ministarstvu okoliša i na taj način stati na stranu građana čije interese mi i zastupamo u ovom domum – rekla je Haračić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply