Park koji u proljeće postaje najljepša podvodna bajka

0

“Zeleno jezero” nalazi se na jugu austrijske provincije Stirije. Ono što ga čini posebnim je to što se u njemu krije jedna zanimljiva tajna.

Ukoliko posjetite Zeleno jezero u Austriji tokom jeseni, moći ćete da prošetate preko bajkovitog mosta i sjednete na klupu u parku kako biste uživali u prirodnoj ljepoti i cvrkutu ptica.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Međutim, ukoliko ga posjetite tokom proljeća i ljeta, sve ove aktivnosti će zahtijevati opremu za ronjenje, jer se od kasnog proljeća pa tokom cijelog ljeta, park nalazi pod vodom.

Zeleno jezero (Grüner See) se nalazi u Štajerskoj i okruženo je planinama Hohšvab, koje su prekrivene snijegom skoro tokom cijele godine. Jezero se inače prostire na 1.997 kvadratnih metara i okruženo je predivnim parkom.

Međutim, kad snijeg počne da se topi početkom proljeća, jezero polako postaje veće, njegova površina se skoro udvostručuje. Dubina varira od 1 do 12 metra. Klupe, staze, mostovi i mnoga okolna drveća iz parka se u ovom periodu nalaze pod vodom.

Zeleno jezero uz prelijepi panoramski pogled planina Hohšvab postaje nevjerovatno mjesto za ljubitelje prirode. Njegovo ime u ovom periodu postaje potpuno opravdano: površina jezera zaista zadobija predivnu nijansu zelene boje, zahvaljujući travi i lišću koje se nalazi ispod.

Ukoliko želite da planinarite i na taj način uživate u okolini ovog jezera, Zeleno jezero je bitna stanica na svim planinarskim stazama. Međutim, sve aktivnosti na vodi i pod njom su zabranjene od 2016. godine.

Do ove zabrane je došlo iz predostrožnosti, jer bi se u suprotnom izgubila zelena boja jezera i korozija bi mogla vremenom da promijeni cjelokupan pejzaž.