Pariz: Uhapšene dvije osobe zbog napada na dvije muslimanke

– Francuske državljanke Emela i Kenza, porijeklom iz Alžira, bile su žrtve islamofobnog napada u nedjelju navečer u blizini Ajfelovog tornja, a parisko tužilaštvo je ovaj napad okarakterisalo kao “ciljano nasilje”

Najmanje dvije osobe uhapšene su u vezi s napadom nožem u nedjelju navečer na dvije pokrivene žene u glavnom gradu Francuske, Parizu, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuske državljanke Emela i Kenza, porijeklom iz Alžira, bile su žrtve islamofobnog napada u nedjelju navečer u blizini Ajfelovog tornja, a parisko tužilaštvo je ovaj napad okarakterisalo kao “ciljano nasilje”. Pokrenuta je istraga te su uhapšene dvije osobe.

Broj ovakvih i sličnih napada u zemlji povećan je nakon povećanja pritiska na muslimanska udruženja i organizacije te na same muslimane, a mnogi ističu kako tome doprinosi i retorika predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

S druge strane, francuski mediji su na društvenim mrežama ocijenjeni licemjernim zbog šutnje o napadu na dvije žene u Parizu, za razliku od nedavnog ubistva učitelja koje je bilo top tema u nacionalnim medijima.

– Napad nožem i uvredljive poruke “prljavi Arapi” –

U nedjelju je u blizini Eiffelovog tornja napadač nožem nanio teške ozlijede dvjema Francuskinjama, porijeklom iz Alžira, nako čega je pobjegao, a one prebačene u bolnicu.

Napadu je navodno prethodila rasprava nakon što su se dvije žene požalile da ih uznemiruje pas koji nije bio vezan za povodac, a koji je u vlasništvu napadača.

18-godišnja žrtva napada Kenza izjavila je kako ih je napadač vrijeđao riječima “prljavi Arapi”, a nakon toga, kako je kazala, napao nožem s jasnom namjerom da ih ubije.

– Pritisak na muslimanska udruženja je sve veći –

Možda vam se svidi

Leave A Reply