Papirnati ručnici učinkovitiji od sušila za ruke

Otprije je poznato da se 80 posto zaraznih bolesti širi rukama zbog čega je njihovo temeljito pranje toplom vodom i sapunom iznimno važno, no znanstvenici su nedavno ustanovili da su za gotovo potpuno uništenje bakterija nakon pranja od sušila za ruke djelotvorniji papirnati ručnici.

Dakle, ako se ruke temeljito operu sapunom gotovo svi tragovi bakterija s njih bit će uklonjeni, neovisno o tomu na koji ih način kasnije sušite. Najgore što možete učiniti je ne oprati ruke dovoljno temeljito ili “oprati” ih bez sapuna. U tom slučaju vjerojatnije je da će vaše ruke i dalje biti rasadnik bakterija.

No to nije sve. Ako ruke nakon temeljita pranja sapunom i toplom vodom ne osušite kako treba još uvijek niste zaštitili ni sebe ni one oko vas od prijenosa potencijalnih uzročnika bolesti jer se bakterije najbolje prenose i razmnožavaju na vlažnoj koži.

Ako je vjerovati znanstvenicima, ruke nakon pranja najsigurnije je osušiti papirnatim ručnikom. Pokazalo se da prosječnom sušilu za ruke treba 45 sekunda kako bi vlažnost ruku smanjilo za 97 posto, a papirnatim ručnikom isti se učinak postiže nakon desetak sekunda. Istraživanje je pokazalo i da su ispitanici koji su koristili stroj za sušenje ruku bili nestrpljivi te da su ruke uz njegovu pomoć sušili prosječno oko 22 sekunde.

Učinkovitijem uklanjanju bakterija s ruku pridonosi i trenje koje se događa dok vlažnu kožu brišemo papirnatim ručnikom, a studija je pokazala da sprave za sušenje mogu biti prijenosnici novih bakterija zbog kontaminiranog zraka u određenom okruženju.

Dnevno.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.