Pape predvidio katastrofu prije šest godina: “Zapamti šta ti kažem, puno će vremena proći…”

0

Popularni bh. novinar Bakir Tiro na svom Facebook profilu napisao je priču iz Brazila 2014. godine u kojoj je glavni lik bivši selektor BiH, legendarni Safet Sušić.
 
Priču prenosimo u punom obliku i bez bilo kakvih promjena:
 
“Mi! Ovakvi, kakvi smo, tada puno bolji nego danas, na Svjetskom prvenstvu. Idila. Trening na plaži. Zastave Bosne i Hercegovine na svakom koraku, i to na drugoj strani svijeta. O nama priča cijela planeta. Ne zbog ratova, korumpiranih političara. Pričaju o maloj zemlji u kojoj se igra dobar fudbal. Debitanti smo na velikom takmičenju. Za šest dana u Rio de Janeiru na kultnoj ”Marakani” igramo protiv velike Argentine, predvođene najboljim svih vremena – Lionelom Messijem.
 
Trening je završio. Dok igrači laganim korakom kreću ka svom obližnjem hotelu, koji na obali Atlantskog okeana izgleda kao iz najljepših snova, spremam stvari i krećem ka svom ”brazilskom domu” (spavao bih danas i u faveli samo da se to vrijeme ponovi). Obratio mi se tada selektor Safet Sušić:
 
”Bakire, haj’mo proštetati ako imaš vremena”.
 
Ja: OK, samo ne mogu dugo, moram poslati izvještaj, slike.
 
Selektor Sušić: Ma, kratko ću, pa ti idi radi. Mogli ste napraviti dobru priču i slike s plaže, fine. Malo smo ovo, da razbijemo monotoniju, zbog atmosfere.
 
(krenusmo, korak po korak duž kilometarske pješćane plaže)
 
Ja: Å ta je bilo selektore?
 
Selektor Sušić: Ništa, htio sam te pitati, šta misliš o svemu ovome, mi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, i tako…
 
Ja: Neponovljivo. Prvi put, pa Brazil, Marakana, Rio, Argentina. Super promocija za zemlju. Ljudi su dole napokon sretni, barem zbog fudbala. Neka nada, poslije svega. Samo da nas…
Penal.ba