Papa Franjo o slučaju “Charlie Hebdo”: Ne možete vrijeđati vjeru drugih

“Ako moj dobar prijatelj dr. Gasparri kaže lošu riječ o mojoj majci, on onda može očekivati udarac”

“Postoje granice kad je u pitanju sloboda izražavanja, posebno kad je riječ o vrijeđanju ili ismijavanju nečije vjere”, kazao je papa Franjo komentirajući napad na satirični časopis “Charlie Hebdo” u Parizu, tokom razgovora s novinarima u avionu na putu za Filipine.

Papa je kazao kako sloboda izražavanja nije samo temeljno ljudsko pravo nego i dužnost izražavanja nečijeg mišljenja radi općeg dobra. Ali, kako je kazao, postoje granice.papafilipini

Kao primjer uzeo je Alberta Gasparrija, zaduženog za organizovanje papinih posjeta, koji je stajao pored njega.

“Ako moj dobar prijatelj dr. Gasparri kaže lošu riječ o mojoj majci, on onda može očekivati udarac. To je normalno. Ne možete provocirati. Ne možete vrijeđati vjeru drugih ljudi. Ne možete zbijati šale na račun vjere drugih ljudi”, poručio je papa Franjo.

Papa Franjo stigao je na Filipine, azijsku državu koja ima najbrojniju katoličku populaciju u Aziji i treću na svijetu.papafilipini2

Ushićena masa dočekala je prvog papu koji je zemlju posjetio nakon 20 godina. Crkvena zvona odjekivala su u čast njegovog dolaska dok su stotine djece plesale i mahale zastavama svoje države i Vatikana dok je papa izlazio iz aviona.

U zračnoj bazi Manile dočekao ga je predsjednik Benigno Aquino III. Vlada je proglasila državni praznik tokom zvanične posjete koja će trajati do 19. januara.

Očekuje se da papa održi misu na otvorenom kojoj bi mogao prisustvovati rekordan broj ljudi.

Papa će u subotu iz Manile poletjeti za provinciju Leyte na istoku kako bi se susreo sa preživjelima tajfuna Haiyan koji je zahvatio mjesto 2013. godine odnijevši hiljade života.

Zbog posjete pape vlasti na Filipinima su uvele pojačane mjere sigurnosti i predostrožnosti.

Izvor:ANADOLIJA

Možda vam se svidi

Comments are closed.