PANIKA NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU: Kantonalno tužilaštvo izuzelo dokumentaciju Visoke zdravstvene škole

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću, uz podršku MUP-a USK, jutros je izvršilo pretres i izuzimanje dokumentacije u prostorijama J.U. Visoka zdravstvena škola u Bihaću zbog niza koruptivnih krivičnih djela.

Ostvarena velika novčana korist od prodaje ispita

Ovo tužilaštvo provodi istragu protiv više profesora na više fakulteta, a ovo je jedan  od primjera gdje se nastoji doći do konkretnih dokaza kako bi se efikasno suzbila korupcija u ovoj visokoškolskoj ustanovi kao i na cijelom fakultetu.

Javna je tajna da profesori uzimaju novce od studenata, prodaju ispite i na taj način ostvarajuju veliku novčanu dobit. Ovo je prvi konkretni slučaj u kojem se navodno radi o velikom novčanom iznosu od preko 100.000 KM koje je jedno lice pribavilo nizom koruptivnih radnji.

Tužilaštvo USK navodi da imaju egzaktne dokaze, odnosno utvrđene činjenice da se niz profesora bavi  koruptivnim radnjama.

– Ovo nisu predmeti gdje je neko nekome sredio uz večeru ispit, nego predmeti gdje su se pojedinci iz budžeta enormno obogatili kao Univerzitetski profesori – navodi se iz Kantonalnog tužilaštva USK.

(abc.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.