Pandurević poručila OHR-u: Brčko je i vlasništvo RS-a

Potpredsjednica SDS Aleksandra Pandurević ocijenila je da “OHR i visoki predstavnik treba da znaju da je Brčko Distrikt kondominijum dva entiteta i samim tim vlasništvo i Republike Srpske”, te da su njihove kritike upućene predsjedniku SDS-a Vukoti Govedarici tendeciozne i plod neznanja.

”Neumjesna je i tendeciozna galama OHR-a zbog izjave predsjednika Govedarice da Republika Srpska mora više ulagati u Brčko Distrikt jer je ono njen dio. Brčko je, po Ustavu BiH, vlasništvo i Republike Srpske, dopadalo se to nekome ili ne, i Republika Srpska ima obavezu da vodi računa i o tom dijelu i državljanima RS koji tamo žive – kaže Pandurević.

Naglašava da “ne vjeruje da bi se Valentin Inzko odrekao Bodenskog jezera koje je kondomunijum Austrije, Njemačke i Švajcarske”.

”Dovoljno je dugo Brčko bilo eksperiment međunarodne zajednice preko kojeg su strani korumpirani činovnici prali i pljačkali nezamislive količine novca. To bi OHR trebalo da brine i to bi trebalo da ispitaju, umjesto što ih brine poziv Govedarice da se ulaže u Brčko kako bi narod bolje živio”, ističe Aleksandra Pandurević.

Podsjetimo, iz OHR-a su jučer za Vijesti.ba rekli da su “neke skorašnje izjave kandidata SDS-a za funkciju predsjednika RS, Vukote Govedarice, zabrinjavajuće.

– Stoga OHR želi apelovati na gospodina Govedaricu, kao i druge kandidate, da promijene retoriku i fokusiraju se na pitanja koja su važna za blagostanje i prosperitet građana Što se tiče njegove izjave o Distriktu Brčko, ona je neprihvatljiva i činjenično netačna. Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, čija je teritorija zajednički dio oba entiteta, jedinica je lokalne samouprave sa vlastitim institucijama, zakonima i propisima, van političke kontrole ijednog od entiteta, navode iz OHR-a za Vijesti.ba.

Možda vam se svidi

avatar