Pandora: Uhapšen Kemal Čaušević i 29 carinika, pod istragom njihova višemilionska imovina

U akciji kodnog naziva Pandora koju Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provodi od sinoć na području cijele Bosne i Hercegovine, uhapšen je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH kao i njegovih 29 carinskih službenika.

Među uhapšenima je je i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH kao i Nedeljko Milovanović, bivši šef Carinske ispostave Bosanske Gradiške, Milenko Nikić bivši šef Carinske ispostave Bosanski Brod, te jedan od aktulelnih čelnika Carine Bosanski Brod Avdija Škahić. Kako piše Avaz zhapšen je i Alija Mašić, bivši šef Carinske ispostave Halilovići – Sarajevo. 

Osim njih pod nadzor su stavljene još 24 osobe.

Najveća poslijeratna istraga Tužilaštva BiH za krivična djela korupcije osumnjičene tereti za koruptivna kaznena djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu, a prema do sada prikupljenim saznanjima, osumnjičene osobe u ovom predmetu ostvarile su višemilionsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilionske vrijednosti. Finansijska istraga provodi se s ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilionskim iznosima.

U vezu s cijelim slučajem se dovodi i Anes Sadiković, najpoznatiji švercer tekstila koji je zbog carinskih malverzacija prilikom uvoza robe privođen u nekoliko navrata. On se također dovodio u vezu s kriminalnim grupama koje se bave švercom narkotika, a privođen je i zbog krijumčarenja veće količine kokaina.

(Kakanj-X/ Radiosarajevo.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.