Ozbiljna prijetnja Apple korisnicima!

Mit da je Apple proizvod zaštićen od virusa i hakera odavno smo razbili, ali ovdje se radi o vrlo ozbiljnom sigurnosnom problemu, o kojem piše cijeli IT svijet. Naime, ako posjedujete iPod player, iPad tablet ili Apple iPhone smartfon možete očekivati da će vas hakovati gotovo svakog minuta. Ipak, Metro portal poziva na pribranost i navodi da je Cisco potvrdio da korisnici koji su prešli na iOS 9.3.3 NISU izloženi velikom sigurnosnom riziku. Ipak, svi koji koriste iOS 9.3.2, a takvih korisnika ima na desetine miliona, još uvijek su izloženi mogućim napadima.

Sigurnosnih rupa je mnogo, ali najveća je propust sa TIFF slikama preko kojih se napadač može ubaciti u korisnikov iPhone, iPod ili iPad i bez njegovog znanja, kroz bilo koju aplikaciju koja koristi TIFF format za razmjenu. Jasno vam je, iako Cisco i Metro navode kao primjer iMessages i Mail, da je broj takvih aplikacija na ovim uređajima – OGROMAN!

Recimo, ako pogledate TIFF sliku u aplikaciji, hakeri mogu da iskoriste taj trenutak i uđu na vaš Apple uređaj, preuzmu kontrolu nad njim i dođu do lozinki i korisničkih imena. Recimo da koristite aplikaciju za online plaćanje svoje banke – haker će joj imati pristup, a na taj način i kontrolu vaših finansija koje se nalaze u okviru te aplikacije.

Evo dokaza da se hakerski napadi na telefone, u ovom slučaju iOS zaista dešavaju – prije nekoliko dana na ličnom Facebook nalogu naišli smo na ovu poruku i sreća ove korisnice je što je imala backup-ovane podatke (imenik, poruke, slike…) inače bi joj hakeri uzeli sve zauvijek!


Screenshot201607230929012

Ova vrsta napada zove se RANSOMWARE i sve je češća i kod nas.

Dakle, pređite što prije na iOS 9.3.3, a korisnici iPhone 4S i starijih modela moraće da sačekaju da Apple samostalno sredi ovaj problem, jer im ažuriranje nije dostupno.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar