Ovo voće može poboljšati vaše zdravlje

0

Kruška je hranjivo voće u kojem možete uživati. Evo šta nutricionisti žele da znate o ovom hrskavom, sočnom voću. Kruške su stoljećima poznate po svojoj sočnosti. S obzirom na to da se širom svijeta uzgaja više od 3.000 sorti, postoje meke, slatke hrskave i sočne kruške.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dobar je izvor vitamina C, ima nešto kalija, vitamina K, bakra, magnezija i B vitamina, prema USDA bazi podataka hranljivih sastojaka. Kruške su, također, odličan izvor vlakana.

Dobar je izvor vitamina C, ima nešto kalija, vitamina K, bakra, magnezija i B vitamina, prema USDA bazi podataka hranljivih sastojaka. Kruške su, također, odličan izvor vlakana.

Smatra se da su i jabuke i kruške posebno korisne u smanjenju rizika od dijabetesa zbog velikog broja vlakana, za koji se zna da pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Zato i jesu dobre za zdravlje. Jedna studija objavljena 2017. godine to potvrđuje, otkrivši da je rizik od dijabetesa tipa 2 za 18 posto smanjen kod ljudi koji su kazali da jedu najviše jabuka i krušaka, u odnosu na pojedince koji su jeli najmanje.

Konzumiranje jedne kruške (ili jabuke) sedmično smanjuje rizik od dijabetesa za oko tri posto, navodi se u studiji.

Kruške, posebno one šarene, daju fitonutrijente ili prirodne biljne hemikalije poput flavonoida. Poznato je da ovi spojevi pomažu u održavanju upale niskom neutralizacijom slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali mogu prouzrokovati oštećenje ćelija, što, zauzvrat, može dovesti do hronične bolesti poput bolesti srca i raka. Slobodni radikali povezani su i s preranim staranjem.

Kruške sadrže samo oko jedan do tri grama voćne kiseline po litru, stoga su slađe od jabuka i tako spadaju u lako probavljivo voće. Zbog toga su posebno pogodne za djecu i bebe, ali i za bolesne ili starije osobe.

U kruškama se može uživati na bezbroj načina, od doručka do deserta. To ih čini vrlo jednostavnim za postizanje njihovih prehrambenih koristi bez puno priprema ili vremena za kuhanje.

Smanjuje težinu

Kruška ima samo 100 kalorija te visok nivo vlakana. Sva ta vlakna pomažu da zasitite svoj apetit, tako da se duže osjećate zadovoljnim. U jednom istraživanju žene su podijeljene u tri grupe. Jedna grupa je svojoj svakodnevnoj prehrani dodala tri jabuke, druga tri kruške, a treća tri kolačića s niskim udjelom masti.

Studija je otkrila da su žene koje su konzumirale jabuke ili kruške izgubile skoro dva kilograma za 12 sedmica, a da nisu promijenile način prehrane.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )