Ovo su poruke Lavrova i Dodika iz Banjaluke

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izrazio je zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske, prevenstveno predsjedniku Miloradu Dodiku, za realizaciju projekta izgradnje rusko-srpskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci.

Lavrov je rekao danas u Banjaluci da će ovaj hram postati jedan od osnovnih dijelova buduće saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske.

“Znamo da srpski narod čuva sjećanje na posljednjeg ruskog imperatora, koji je podržao Srbe u trenutku kada su dospjeli licem u lice sa jako opasnim i moćnim neprijateljem”, rekao je Lavrov.

On je dodao da su tokom teških godina Prvog svjetskog rata Rusi i Srbi bili braća po oružju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da rusko-srpski hram u Banjaluci povezuje vrijeme i čitave vijekove i da će njegova gradnja oplemeniti prijateljstvo naroda u Rusiji i Srpskoj.

“Ostavićemo hram u zavjet novim generacijama. LJudi koji iz Rusije dolaze ovdje imaće svoj dom i dokaz svjedočanstva našeg velikog prijateljstva”, istakao je Dodik nakon što je sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim posjetio temelje rusko-srpskog hrama.

Dodik je istakao da je Srpska je stabilna, mirna i posvećena razvoju, a da prisustvo uspješnih ruskih kompanija za nju znači mnogo.

“Sve je to dokaz naše dobre saradnje. Želim da zahvalim predsjedniku /Ruske Federacije Vladimiru/ Putinu na pažnji koju nam je uvijek poružao”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Rusija privržena miru, poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskom sporazumu i da je to ono što nas čini još bližim.

“Ali, moram da kažem da su intervencije koje su činili mnogi visoki predstavnici degradirali Dejtonski sporazum, oteli naše nadležnosti iz izvornog Dejtona i učinili da se Srpska bori za svoj status koji je ostvarila mirovnim sporazumom”, naglasio je Dodik i zahvalio na čvrstom stavu koji zastupa Rusija prema Dejtonskom sporazumu.

Možda vam se svidi

avatar