Ovo su pića koja ne trebate piti kada ste dehidrirani

Tokom ljeta je lako dehidrirati, posebno kada temperature u svijetu obaraju rekorde. Stoga je važno u organizam unositi dovoljno tekućine kako bi se tijelo borilo s visokim temperaturama. Međutim, mnogi od nas griješe kada pokušavaju spriječiti dehidraciju pijući pogrešne napitke.

Sportska pića

Bez obzira da li trčite ili ne, sportska pića mogu izgledati privlačno kada ste izloženi suncu, međutim, trebate imati na umu da su ta pića namijenjena sportistima koji gube elektrolite puput natrija i kalija zbog naporne i dugotrajne fizičke aktivnosti. Međutim, ako ih piju prosječne osobe, ona znače unos 100 kalorija, vještačkih zaslađivača i ugljikohidrata.

Pakovani sokovi

Ako mislite da zaista pravite dobar izbor ako uzmete pakovani sok umjesto gaziranog pića, varate se. Pakovani sokovi su štetni i imaju zanemarljivu hranjivu vrijednost. Sadrže veliku količinu šećera i konzervansa te se ne mogu smatrati zdravim. To važi i za sokove sa komadićima voća.

Vitaminska voda

Vitaminska voda je nezdrava i nepotrebna. Voda je potrebna organizmu, ali ako pijete vitaminsku, možete pretjerati, posebno ako vaša ishrana sadrži dovoljno vitamina. Vitaminska voda također sadrži šećer čija je količina ponekad jednaka onoj u Coca-Coli.

Ledeni čaj

Ledeni čaj je ukusan napitak, a posebno godi tokom ljeta. Ipak, treba imati na umu da flaširani ledeni čajevi sadrže šećer čak i u dijetalnoj verziji, odnosno sintetičke zaslađivače. Eksperti priznaju da je ipak ledeni čaj najbolja opcija od navedenih jer je barem bogat antioksidantima i smanjuje rizik od nekoliko bolesti.

Alternativu navedenim pićima možete napraviti kod kuće i tako se boriti efikasno i zdravo protiv dehidracije. Najbolje je u hladnu vodu dodati limun, breskve, krastavce ili kamilicu. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply