Ovo su objašnjenja za svaki tip boli

Srce, bubrezi, tanko, debelo i slijepo crijevo, žuč, gušterača, pluća, jetra – ko bi se snašao u svemu tome kada počne boljeti cijelo jedno područje na tijelu… Donosimo objašnjenja za svaki pojedini tip boli.

Kada nešto počne boljeti, mnogi se vole igrati doktorajer im se ne da otići pravom, piše Net. hr. Ili pitaju Google ili sami procjenjuju što bi moglo biti na temelju toga koji ih dio tijela boli. Ova metoda, ne samo da nije pouzdana, već vas može stajati pogoršanja ako predugo čekate. Ovo su najučestalije vrste boli te na što bi one mogle upućivati:

Srce

Ako nešto nije u redu sa srcem, pacijent može osjećati pritiskajuću bol u prsima, koja se potom širi u lijevu ruku, rame i dio vrata. Za razliku od drugih vrsta boli, sve što ima veze sa srcem, ne pojačava se ako učinite nagli pokret ili duboko udahnete.

Bubrezi

Bol u bubrezima se često miješa s običnom boli u donjem dijelu leđa. Razlika je u tome što bubrezi bole dublje u području ispod rebara, a mišići tek na površini. Ako je problem u bubrezima, bol može putovati i u noge.

Tanko crijevo

Obično bolovi započinju u području pupka. Ako boli kroz dulje razdoblje ili vam stvara neugodi prilikom saginjanja i hodanja, svakako se obratite liječniku.

Debelo crijevo

Problemi s debelim crijevom najčešće se javljaju u donjem abdomenu, bliže desnoj strani. Zatvor koji traje dulje vrijeme također može biti znak za uzbunu.

Pluća

Ovaj organ nema živčane završetke pa sam po sebi ne može boljeti. Ipak, ako je u plućima problem, mogli biste osjetiti tupu bol u prsima. Kašalj i poteškoće s disanjem isto su indikatori bolesti pluća.

Slijepo crijevo

Nalazi se u donjem desnom dijelu trbuha, ali bol može utjecati na cijelo područje trbuha ili samo određene dijelove. Bol također može putovati do desnog bedra. Drugi znakovi problema sa slijepim crijevom su: mučnina, povraćanje, vrućica i konstipacija ili proljev.

Želudac

Želučani problemi uzrokuju bol u srednjoj abdominalnoj regiji iznad rebra i također se mogu pojaviti na istoj razini u leđima. Vrijedno je napomenuti da se bolovi želuca ili jednjaka često miješaju s bolovima u srcu. Samo vam liječnik može pomoći u ovom slučaju.

Žuč i jetra

Problemi sa žučnim mjehurom i jetrom mogu uzrokovati bolove u gornjem desnom dijelu trbuha. I ovdje se bol može javiti na istom mjestu na leđima. Jetra je također povezana s velikim brojem simptoma, kao što su kiseli okus u ustima te žutica.

Gušterača

Problemi s gušteračom pokazuju bol u srednjem dijelu gornje trbušne regije. Međutim, manje intenzivna bol može se proširiti na cijeli trbuh. Ako je doista u pitanju gušterača, bol će se pogoršati kada ležite na leđima i nakon obroka.

Možda vam se svidi

Leave A Reply