Ovo su bh. političari koji ne znaju govoriti nijednim stranim jezikom

Sudeći prema javnim podacima koje na svojim web stranicama nude državne institucije, brojni bosanskohercegovački političari ne znaju govoriti nijednim stranim jezikom.

Ako kroz realizaciju projekata i druge vidove suradnje moraju redovno komunicirati sa dužnosnicima iz drugih zemalja, stranim organizacijama i dr., pojedini bh. političari teško se snalaze kada je u pitanju komunikacija na engleskom jeziku.

Tako je na stranici Ministarstva odbrane BiH navedeno da ministar Zekerijah Osmić ”pasivno poznaje engleski i ruski jezik“. Njegov zamjenik Živko Marjanac pasivno poznaje ruski jezik, dok engleski uopće ne poznaje.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak, iako je već više od 10 godina prisutan u državnim institucijama na različitim ministarskim pozicijama, nije našao za shodno da nauči engleski jezik. Njegovo poznavanje njemačkog jezika je pasivno. Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović pasivno poznaje engleski i njemački jezik, a pod svojim “vještinama“ u biografiji je naveo, osim poznavanja rada na računalu, i korištenje interneta.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, inače prisutan već godinama na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, veoma slabo govori engleski i ruski jezik, navodi se na javnoj web stranici Parlamenta BiH. Brojne su i njegove kolege u klupama Parlamenta BiH koji ne znaju aktivno govoriti nijednim stranim jezikom.

Neki od njih su delegati Halid GenjacDragutin RodićStjepan Krešić, zatim poslanici Darko BabaljPetar KunićAmir FazlićNermin PurićMato FranjičevićMladen Ivanković LijanovićBoško Tomić,  Zvonko JurišićDragan VrankićNermina Ćemalović i Šefik Džaferović.

Za neke od njihovih kolega na javnoj web stranici Parlamenta BiH podaci uopće nisu objavljeni.

klix.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.