Ovo nikada nemojte reći udatim ženama

Bračni život u isto vrijeme je i divan i težak za održavanje, a kao da to nije dovoljno, pa se uvijek nađu neki dušebrižnici da postave pitanje ili daju komentar tamo gdje mu nije mjesto. Evo od kojih komentara se svakoj udatoj ženi diže kosa na glavi.

Ako ste u braku, sigurni smo da ste se našli bar u nekoj od ovih situacija i da ni sami niste znali kako da odgovorite a da ne uvredite sagovornika, iako bi jedini pravi odgovor bio da se vaš život tiče samo vas. Evo koja su to pitanja i komentari:

“Dakle, kada ćeš imati djecu?”

Od vaših najbližih pa do šefa sa posla postaviće vam ovo pitanje maltene odmah pošto izgovorite sudbonosno da. Ako ste u braku i već imate dijete, pitanje koje onda slijedi jeste kada ćete sljedeće.

“Kako izgleda biti u braku?”

Šta ljudi očekuju da će dobiti kao odgovor kada postave ovakvo pitanje? Brak je isti kao i zabavljanje samo sa pravnom potvrdom, zar ne? Šta tu može biti drugačije od zajedničkog života prebraka?

“Drugačija si otkad si se udala!”

Oh, da, jer je prsten na domalom prstu konačno dao priliku svim ženama da otkriju svoju pravu ličnost. Ozbiljno, na šta ciljaju kada izgovore ovako nešto?

“Kada ćeš promijeniti svoje prezime?”

Sve one žene koje su zadržale svoje prezime ili dodale suprugovo pronaći će se u ovome. Koliko li su samo puta čule ovo pitanje i nisu znale kako da odgovore. Sljedeći put kada neko bude zabadao nos u vaše privatne stvari slobodno im recite nešto tipa: Kada moj suprug bude razmotrio opciju da uzme moje prezime, živimo u modernom svijetu, zašto da ne?

“Kada li ćete kupiti stan/kuću?”

Osim ako vas ne pitaju roditelji koji zaista planiraju da vam pomognu, na ovakvo pitanje možete dati samo odgovor u stilu: zašto, hoćeš li mi ti dati novac za ratu? Vjerujemo da vas posle ovoga neće gnjaviti tim stvarima.

“Šta mislite o svekrvi i svekru?”

Osim ako ne razgovarate sa svojim roditeljima, braćom i sestrama ili kumom, jedini odgovor koji može da ide uz ovakvo pitanje jeste: “Oni su super!”. Kakvi god da su, detalje ostavite za sebe i imajte poštovanja za osobe koje su rodile vašeg dragog.

“Da li ikada dosadite jedno drugom?”

Koja je poenta ovog pitanja? Šta će bilo ko imati od informacije da li vam vaš dragi ponekad ide na živce? Jednostavan odgovor ne svakome će zapušiti usta, čak i ako vam se kosa na glavi diže od njegovog pjevanja ispod tuša.

“Nikada se ne bih mogla udati!”

Šta time hoe da vam poruči osoba koja izgovara ovu rečenicu? Da ste vi totalno promašeni slučaj zato što ste se udali? Šta god da odgovorite na ovo biće u rangu one: Ni ja nikada ne bih mogla da budem sama.

“Ti to ne bi razumijela, ti si udata!”

O da, udala si se čim si progledala, pa nisi imala život prije braka, a i kada si se udala život je odjednom prestao da postoji. Kakvo bezvezno opravdanje!

“Da li je on tvoj najbokji prijatelj?”

Da, naravno! I tačka.

Možda vam se svidi

Comments are closed.